Ri gastro čarolije od smokava i liganja

Domaćin
predstavljanja ovosezonskog Ri gastra bio je Bistro pizzeria „Maslina na
zelenom trgu“ na čijoj su terasi Tjedan smokava i Tjedan liganja predstavili
direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, voditelj Bistro
pizzerie „Maslina na Zelenom trgu“ Matija Benić uz glavnog kuhara Dušana
Džimbega
, direktorica restorana „La Rose“ Suzana Jovičić uz glavnog
kuhara Emila Kovačića te koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana
Babić Tomi
ć.

Nakon
malog „godišnjeg odmora“ tijekom ljeta, Ri gastro nam se vraća s još jednom
finom pričom, ovoga puta posvećenoj smokvama. Ovo rajsko voće, latinskog naziva
Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i
vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki
zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na vremenske
neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa
je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja. A obilje je ono što će nas u
tih tjedan dana posvećenih smokvi čekati u ugostiteljskim objektima Rijeke i
okolice, sve sa željom da se očuva tradicija prehrane naših starih i pokuša
vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana.

Sljedeća
gastro-priča je ona o lignji… Domaće priobalno stanovništvo lignje lovi većinom
u jesensko-zimskom razdoblju, iako ih je tada manje ali su neusporedivo veće i
ukusnije od ljetnih. Uz to, svježa lignja vrlo je zdrava, obiluje visokokvalitetnim
bjelančevinama i mastima, te ostalim vrijednim mikronutrijentima. Lignja je
nezaobilazan dio mediteranskog kulinarstva, s brojnim načinima pripreme, od
sirove i na žaru do pirjane i pržene, a svojim oblikom pogodna je i za
punjenje.

Ri gastro čarolije od smokava i liganjaHumanitarni
Cooking Show

odmah će na samom početku svima koji se nađu na Korzu 30. kolovoza ponuditi
mali uvid u smokvasto-lignjaste menije, a što će sve chefovi kreirati od
ove dvije omiljene i vrijedne namirnice, najbolje je doznati posjećivanjem
nekog od partnera-ugostitelja Ri gastra. Tu su i gastro radionice
KuHarmonije
koje vas osposobljavaju da specijalitete stvarate svaki dan i u
vlastitoj kuhinji, a Ri gastro će, kao i uvijek do sada, zabaviti/educirati i
najmlađe, uz pomoć partnera Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka
i Bistro slastičarne Cukerin
.

Tko sve
kuha za vas i kakvi vam se fini programi spremaju u sklopu ova dva gastro
tjedna provjerite na službenim stranicama Ri gastra. U slast!

U Ri
gastro – Tjednu smokava / Tjednu liganja sudjeluju: Bistro A modo mio, Restoran
Aerosteak, Bistro Conca d’Oro, Bistro La Rose, À la carte Restaurant Kamov,
Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na kantunu, Restaurant Molo
longo, Bistro pizzeria Maslina na zelenom trgu, Restoran hotela Continental,
Bar Bar, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran konoba Municipium, Restoran
Botel Marina, Restoran Morčić, Konoba Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar,
Restoran Porto Grillo, Konoba Borik, Bistro slastičarna Cukerin, Ebba’s
Cuisine, Gelateria Corso, Restoran Ronjgi, Bistro Kostrenka, Ristorante Spagho
i Cacao Coffe & Sweets Bar.

▪ 7
namirnica – 7 dana – 7 Ri gastra ▪
U 2016. godini Ri gastro dani održavaju se u
sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica zvijezda je u svojih
tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada.
Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana
pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost,
maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu
finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske
namirnice.

Primarni
cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših
starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju
potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji
s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice Općine Viškovo.

Ri gastro čarolije od smokava i liganja

PROGRAM

30.8.
Cooking show, Korzo, u 10 sati

1
kupon/zalogaj: 10,00 kn

Sav
prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge

 

2.9.
3,2,1, smokva – slatke i slane verzije smokve uz Doris Vlah, radionica,
KuHarmonija, u 18.30 sati

Cijena:
260,00 kn

Prijave
na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com

 

5.9.
Salate, glavna jela i deserti – prirodno i cjelovito, radionica,
KuHarmonija, u 18.30 sati

Cijena: 260,00 kn

Prijave
na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com

 

9.9.
Neka nova lignja – kreativne i ukusne ideje za pripremu lignje,
radionica, KuHarmonija, u 18.30 sati

Cijena: 260,00 kn

Prijave
na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com

 

10.9.
Priče s voćne farme, radionica za predškolce, Gradska knjižnica Rijeka –
Dječji odjel Stribor, u 11 sati

Broj mjesta ograničen, prijave na 211 573 ili
stribor@gkri.hr

 

10.9.
Radionica izrade slastica za djecu, Bistro slastičarna Cukerin, u 18
sati

Cijena:
20,00 kn po djetetu

Broj
mjesta ograničen, prijave na 051 444 950

 

Više
informacija, program događanja i menije ugostitelja možete pronaći na stranici rigastro.visitRijeka.hr