Umjetničko bogatstvo sa zidova i stropova Palače šećerane, budućeg Muzeja grada Rijeke, restaurirano je i u punom sjaju!

Naime, paralelno s građevinskim radovima na rekonstrukciji ove barokne palače u kompleksu “Benčić”, Hrvatski restauratorski zavod izvodi i restauratorske radove u njezino bogato dekoriranom interijeru – na zidnim oslicima te štuko ukrasima mitoloških sadržaja, panorama imaginarnih gradova i povijesnih scena iz vremena antike.

Restauratorskim radovima prethodila su višegodišnja konzervatorsko-restauratorska istraživanja koja je proveo tim stručnjaka Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ervin Dubrović

Istraživanja su obuhvaćala cijeli niz aktivnosti: od povijesnih i arhivskih istraživanja, ispitivanja fizičkog stanja i statike zgrade, do istraživanja arhitekture, štuko dekoracije, zidnih slika, kaljevih peći, stolarije i metala. Zaključni elaborat istraživanja izrađen je 2006. godine i donio je smjernice za obnovu te nova saznanja o namjeni Palače šećerane.

Dio stalnog muzejskog postava

Obnovom Palače šećerane, za što je Grad Rijeka osigurao značajna bespovratna europska sredstva, Riječani će dobiti reprezentativni prostor kulture koji će svojim stalnim postavom na 1200 m2 pričati priču o riječkoj povijesti i kulturi. Autor stalnog postava je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, a dizajn postava je rad Nikoline Jelavić Mitrović, dipl. dizajnerice.

Koncept stalnog postava, kako navodi Muzej, izrasta iz dviju osnova. Prvu čine formirane zbirke Muzeja grada Rijeke, a drugu upravo priče što ih pripovijedaju oslikane i štukaturama dekorirane dvorane palače. Kako bi ih pogledali izbliza i prije no što se u Palaču smjesti stalni postav, te saznali nešto više o njima, u zanimljivu video šetnju poveo nas je ravnatelj Ervin Dubrović.

Reprezentativni prostor kulture

Palača šećerane je izgrađena u neobaroknom stilu 1752. godine kao upravna zgrada Rafinerije šećera, a ne kao aristokratska palača, premda su na njenom drugom katu živjeli njeni vlasnici.

Nakon njene primarne namjene za proizvodnju šećera koji je distribuiran društvenim elitama po cijeloj Austro-Ugarskoj i značajne obnove zbog posljedica požara 1786. godine, ova je palača služila kao vojarna mađarske vojske, a polovicom 19. stoljeća otvorena je kao Tvornica duhana.

Nakon Drugog svjetskog rata ondje se smješta Tvornica motora i traktora „Rikard Benčić“ koja se zatvara 1995. godine.

Radovi na njezinoj ponovnoj obnovi započeli su u proljeće 2018. godine, a ove jeseni otvorit će svoja vrata posjetiteljima kao novi dom Muzeja grada Rijeke.

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content