Umjetničko bogatstvo sa zidova i stropova Palače šećerane, budućeg Muzeja grada Rijeke, restaurirano je i u punom sjaju!

Naime, paralelno s građevinskim radovima na rekonstrukciji ove barokne palače u kompleksu “Benčić”, Hrvatski restauratorski zavod izvodi i restauratorske radove u njezino bogato dekoriranom interijeru – na zidnim oslicima te štuko ukrasima mitoloških sadržaja, panorama imaginarnih gradova i povijesnih scena iz vremena antike.

Restauratorskim radovima prethodila su višegodišnja konzervatorsko-restauratorska istraživanja koja je proveo tim stručnjaka Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ervin Dubrović

Istraživanja su obuhvaćala cijeli niz aktivnosti: od povijesnih i arhivskih istraživanja, ispitivanja fizičkog stanja i statike zgrade, do istraživanja arhitekture, štuko dekoracije, zidnih slika, kaljevih peći, stolarije i metala. Zaključni elaborat istraživanja izrađen je 2006. godine i donio je smjernice za obnovu te nova saznanja o namjeni Palače šećerane.

Dio stalnog muzejskog postava

Obnovom Palače šećerane, za što je Grad Rijeka osigurao značajna bespovratna europska sredstva, Riječani će dobiti reprezentativni prostor kulture koji će svojim stalnim postavom na 1200 m2 pričati priču o riječkoj povijesti i kulturi. Autor stalnog postava je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, a dizajn postava je rad Nikoline Jelavić Mitrović, dipl. dizajnerice.

Koncept stalnog postava, kako navodi Muzej, izrasta iz dviju osnova. Prvu čine formirane zbirke Muzeja grada Rijeke, a drugu upravo priče što ih pripovijedaju oslikane i štukaturama dekorirane dvorane palače. Kako bi ih pogledali izbliza i prije no što se u Palaču smjesti stalni postav, te saznali nešto više o njima, u zanimljivu video šetnju poveo nas je ravnatelj Ervin Dubrović.

Reprezentativni prostor kulture

Palača šećerane je izgrađena u neobaroknom stilu 1752. godine kao upravna zgrada Rafinerije šećera, a ne kao aristokratska palača, premda su na njenom drugom katu živjeli njeni vlasnici.

Nakon njene primarne namjene za proizvodnju šećera koji je distribuiran društvenim elitama po cijeloj Austro-Ugarskoj i značajne obnove zbog posljedica požara 1786. godine, ova je palača služila kao vojarna mađarske vojske, a polovicom 19. stoljeća otvorena je kao Tvornica duhana.

Nakon Drugog svjetskog rata ondje se smješta Tvornica motora i traktora „Rikard Benčić“ koja se zatvara 1995. godine.

Radovi na njezinoj ponovnoj obnovi započeli su u proljeće 2018. godine, a ove jeseni otvorit će svoja vrata posjetiteljima kao novi dom Muzeja grada Rijeke.

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije