Rene Medvešek

Nagradi se radujem jer vidim da ljudi prepoznaju i cijene moj rad. Nagrada me zatekla jer je drukčija od strukovnih na kakve smo navikli i rijetko se kad dobiva s ovakvim predznakom – nagrada za kršćansko, kulturno djelovanje“, izjavio je glumac i redatelj Rene Medvešek na svečanosti u dvorani Ivana Pavla II. u splitskoj Nadbiskupiji.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Andrija Buvina” umjetnik je koji snažnim i uvjerljivim izričajem u svoja djela uspijeva utkati vlastit kršćanski svjetonazor i osobno življenu vjeru na nenametljiv, ali svima jasan, prepoznatljiv i prihvatljiv način, ističe se, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Rene Medvešek (1963.) diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu. Od 1989. član je glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), a 1991. suosniva autorsku skupinu MIG OKA, u sklopu koje nakon nekoliko godina počinje i redateljski rad. Od 1996. autorski i redateljski djeluje u ZKM-u i drugim hrvatskim kazalištima, a od 2003. docent je na ADU. Dobitnik je brojnih nagrada za glumački, autorski, redateljski, scenografski, dramaturški i pedagoški rad.
Dane kršćanske kulture, na kojima je od 20. do 30. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku organizirano 40-ak kulturnih i duhovnih događanja, organizirala je izdavačka kuća Verbum.

Otvorenje je u Splitu počelo izložbom fotografija Paula Bunčuge pod nazivom “Za križen”, a riječ je o 500 godina staroj procesiji na Hvaru kojom se njeguje pobožnost i odanost Kristu. Tim se fotografijama Ministarstvo kulture koristilo pri kandidaturi hvarske procesije za uvrštenje na UNESCO-ov popis svjetske kulturne nematerijalne baštine.
Osim izložbe fotografija održani su i koncerti, tematske izložbe, dokumentarni i igrani filmovi, tribine, predavanja i Dan otvorenih vrata muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika.

“Vodeći se reakcijama publike i izvođača te gostiju, rekao bih da smo uspjeli. Zbog velikog zanimanja, a ove godine nas je u tri grada posjetilo oko 10.000 ljudi, dogodine će nam trebati veće dvorane. Dani kršćanske kulture našli su svoje mjesto u kulturnom životu grada Splita”, kazao je Petar Balta, glavni urednik Verbuma.

U glazbenom dijelu programa zatvaranja 6. dana kršćanske kulture nastupio je mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu “Vox animae” pod vodstvom prof. Tomislava Veršića.

Photo: danikrscanskekulture.info

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content