Ideja projekta je studentsku, ali i širu populaciju upoznati s teorijama i akterima na sceni koji im mogu pomoći u kreiranju i produkciji vlastitih performansa, istraživanju i pisanju te objavljivanju tekstova.

Tijekom tri dana u Galeriji SKC o umjetnosti performansa govorit će izv. prof. art. Tomislav Brajnović, dr. sc. Iris Vidmar Jovanović i Branka Cvjetičanin.

Projekt je  nastavak na neformalni studentski projekt organiziran u Zadru, a nastao je kao reakcija na nedostatak obrazovanja u polju umjetnosti performansa. Ovim projektom promovira se umjetnost performansa putem edukacije u smjeru osnaživanja publike, poticanja na izvedbeno stvaralaštvo te pisanje o umjetnosti performansa. Ideja projekta je dijeljenje teorijskih i praktičnih znanja iz područja umjetnosti performansa, i općenito performansa kao forme. Cilj projekta je educirati studentice i studente kao i sve ostale zainteresirane  kako bi potaknuli formiranje aktivne publike žanra performansa, a osim toga želimo potaknuti polaznike programa da se upuste i u samostalno kreiranje performansa te da njeguju svoj kreativno umjetnički identitet, jednako kao i refleksivno kritički identitet.

Ovaj međusveučilišni studentski projekt nastaje kao refleksija želje za formiranjem mreže mladih umjetnica i umjetnika performansa te njihove inkluzije u već postojeći sustav. Na tragu te mreže, čiji je epicentar krenuo iz Zadra, preko Zagreba, projekt se nastavlja i u Rijeci.

Opisi i raspored predavanja

  • 3. 4. 2023. u 18 h izv. prof. art. Tomislav Brajnović Duh je jak, a tijelo slabo (PON, 3.4.)

Razgovor o performativnim iskustvima i stavu da je gotovo s performansom tijela, da je on irelevantan u odnosu na zbivanja.

  • 4. 4. 2023. u 18 h  dr. sc. Iris Vidmar Jovanović Filozofija izvedbenih umjetnosti (UTO, 4.4.)

Razgovor o definiranju izvedbenih umjetnosti i umjetničkih izvedbi, njihova ontološkog statusa i načina postojanja, odnosa notnog/tekstualnog zapisa i izvedbe odnosno djela za izvedbu i izvedenih djela, problema autentičnosti u izvedbama, pitanjem interpretacije  notnog/tekstualnog zapisa te autoriteta skladatelja/pisca/redatelja.

  • 5. 4. 2023. u 18 h Branka Cvjetičanin Digitalno beskućništvo / Digital Homlessness (5.4.)

Razgovor o budućnosti izvedbe kroz prizmu ekonomije tijela u prostoru i vremenu AI i VR tehnologija uz pitanja Što je budućnost rada u kontekstu različitih modela gospodarstva i tržišta rada? Tko nam stvara prostor? Transhumanizam – tijelo koje nam više nije potrebno i kako ga održavati u Oblaku/Cloudu? Kako se baviti umjetnošću u analognom i da li je život off the grid/izvan mreže moguć?

Predavanja su namijenjena svim zainteresiranima i potpuno su besplatna.

Organizatori: Juraj Šantorić, Sveučilište u Zadru i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

(Foto: Galerija SKC press)

Oznake