Ideja projekta je studentsku, ali i širu populaciju upoznati s teorijama i akterima na sceni koji im mogu pomoći u kreiranju i produkciji vlastitih performansa, istraživanju i pisanju te objavljivanju tekstova.

Tijekom tri dana u Galeriji SKC o umjetnosti performansa govorit će izv. prof. art. Tomislav Brajnović, dr. sc. Iris Vidmar Jovanović i Branka Cvjetičanin.

Projekt je  nastavak na neformalni studentski projekt organiziran u Zadru, a nastao je kao reakcija na nedostatak obrazovanja u polju umjetnosti performansa. Ovim projektom promovira se umjetnost performansa putem edukacije u smjeru osnaživanja publike, poticanja na izvedbeno stvaralaštvo te pisanje o umjetnosti performansa. Ideja projekta je dijeljenje teorijskih i praktičnih znanja iz područja umjetnosti performansa, i općenito performansa kao forme. Cilj projekta je educirati studentice i studente kao i sve ostale zainteresirane  kako bi potaknuli formiranje aktivne publike žanra performansa, a osim toga želimo potaknuti polaznike programa da se upuste i u samostalno kreiranje performansa te da njeguju svoj kreativno umjetnički identitet, jednako kao i refleksivno kritički identitet.

Ovaj međusveučilišni studentski projekt nastaje kao refleksija želje za formiranjem mreže mladih umjetnica i umjetnika performansa te njihove inkluzije u već postojeći sustav. Na tragu te mreže, čiji je epicentar krenuo iz Zadra, preko Zagreba, projekt se nastavlja i u Rijeci.

Opisi i raspored predavanja

 • 3. 4. 2023. u 18 h izv. prof. art. Tomislav Brajnović Duh je jak, a tijelo slabo (PON, 3.4.)

Razgovor o performativnim iskustvima i stavu da je gotovo s performansom tijela, da je on irelevantan u odnosu na zbivanja.

 • 4. 4. 2023. u 18 h  dr. sc. Iris Vidmar Jovanović Filozofija izvedbenih umjetnosti (UTO, 4.4.)

Razgovor o definiranju izvedbenih umjetnosti i umjetničkih izvedbi, njihova ontološkog statusa i načina postojanja, odnosa notnog/tekstualnog zapisa i izvedbe odnosno djela za izvedbu i izvedenih djela, problema autentičnosti u izvedbama, pitanjem interpretacije  notnog/tekstualnog zapisa te autoriteta skladatelja/pisca/redatelja.

 • 5. 4. 2023. u 18 h Branka Cvjetičanin Digitalno beskućništvo / Digital Homlessness (5.4.)

Razgovor o budućnosti izvedbe kroz prizmu ekonomije tijela u prostoru i vremenu AI i VR tehnologija uz pitanja Što je budućnost rada u kontekstu različitih modela gospodarstva i tržišta rada? Tko nam stvara prostor? Transhumanizam – tijelo koje nam više nije potrebno i kako ga održavati u Oblaku/Cloudu? Kako se baviti umjetnošću u analognom i da li je život off the grid/izvan mreže moguć?

Predavanja su namijenjena svim zainteresiranima i potpuno su besplatna.

Organizatori: Juraj Šantorić, Sveučilište u Zadru i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

(Foto: Galerija SKC press)

Oznake

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije