Raspravom o HRT-ovom dokumentarnom serijalu „Fiume: crno-crveno Rijeka“ jučer je u art-kvartu “Benčić” započeo novi program Gradske knjižnice Rijeka „Sat za povijest“.

U razgovoru pod nazivom “Rijeka, povijesni identiteti i jedan crveno-crni dox” sudjelovalo je troje respektabilnih istraživača riječke povijesti i kulture: povjesničarka i muzejska kustosica Tea Perinčić, povjesničar i teolog Marko Medved te povjesničar riječke književnosti i kulturolog Aljoša Pužar. Razgovor je moderirao Kristian Benić iz Gradske knjižnica Rijeka.

Prema Benićevim riječima, ideja Gradske knjižnice Rijeka o „Satu povijesti“ kojim će se tematizirati razne povjesničarske teme i dileme, nastala je znatno prije emitiranja HRT-ovog dokumentarca o Rijeci.

„Marko Medved, koji je naš povremeni suradnik, izrazio je želju da pokrenemo jedan niz razgovora o riječkom identitetu, povijesti i znanosti, a sada se javila i prava prilika da to doista i napravimo jer je dokumentarac izazvao dosta pažnje i oprečne reakcije javnosti“, istaknuo je Benić na početku razgovora.

Jedan od prigovora na serijal ide prema tome da su pojedine interpretacije pojava neadekvatne i tendenciozne te da uloga povjesničara nije dovoljno kvalitetno iskorištena. Upravo to je bio povod za otvaranje pitanja poput koja je uloga povjesničara u oblikovanju gradskog identiteta te kako kompleksne znanosti i spoznaje, poput povijesnih, kvalitetno prevoditi u jezik masovnih sredstava komunikacije i pop kulture.

Interes građana za sudjelovanje u panel raspravi bio je toliko velik da su sva mjesta nedugo nakon njezine najave bila popunjena. No, svi koji su je propustili, mogu je od danas pogledati online na YouTube kanalu Gradske knjižnice Rijeka.

Sažetak rasprave također je dostupan na portalu Gradske knjižnice Rijeka.

(Foto: Gradska knjižnica Rijeka)