U petak, 10. lipnja u 20:30 sati u Ljetnom Art-kinu održava se zaključni dio programa posvećenog nedavno i prerano preminuloj Miri Furlan: razgovor o jednoj od najpopularnijih hrvatskih i jugoslavenskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumica u kojem sudjeluju redatelj i sveučilišni profesor Rajko Grlić, glumac Vilim Matula i filmski teoretičar Saša Stanić.

U nastavku večeri, u 21:30 sati, bit će prikazana kultna obiteljska komična drama Otac na službenom putu Emira Kusturice, jedini jugoslavenski film nagrađen Zlatnom palmom, čiji scenarij potpisuje bosansko-hercegovački pjesnik i pisac Abdulah Sidran, a gdje je Mira Furlan ostvarila jednu od zapaženijih filmskih uloga.

Rajko Grlić, poznati hrvatski redatelj, scenarist i producent te američki i slovenski sveučilišni profesor filmske režije, svoje gostovanje u Art-kinu nastavlja i u nedjelju, 12. lipnja u 21:30 sati, i to u ulozi Kino kustosa Art-kina.

Riječ je o programu Art-kina u sklopu kojeg osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film kojeg osobno smatra iznimno značajnim ili važnim za pogledati. Ovom je prigodom za riječku publiku Grlić odabrao kultnu noir dramu Bulevar sumraka Billyja Wildera.

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard

Bulevar sumraka jedan je iz plejade najcjenjenijih filmova Billyja Wildera, američkog redatelja i producenta koji je filmsku karijeru započeo u Njemačkoj, a uspješno ju nastavio u Hollywoodu (Dvostruka obmana, Izgubljeni vikend, Stalag 17, As u rukavu, Apartman, Slatka Irma…). Sâm film cinični je prikaz ‘tvornice snova’ kojom vladaju moralna degradacija i mentalna oboljelost, a tanka granica između stvarnosti i fikcije naglašena je uključivanjem kako stvarnih protagonista ere nijemog filma (Gloria Swanson, Eric von Stroheim, Buster Keaton, Cecil B. De Mille…), tako i preklapanjem filmske sa životnom realnošću pojedinaca, koju su ti veterani glume prikazali s iznimnom umješnošću pa ona čini važan dio vrijednosti ovog djela.

Film je bio nominiran za ukupno jedanaest Oscara, a osvojio ih je u kategorijama najboljeg adaptiranog scenarija, scenografije i glazbe. Redovito se nalazi na listama najboljih svjetskih filmova.

Ulaz na razgovor o Miri Furan slobodan je za sve posjetitelje. Ulaznice za filmove Otac na službenom putu i Bulevar sumraka mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/