Na Palači šećerane radovi se izvode od proljeća prošle godine, a kako su to mogli sredinom svibnja vidjeti i građani tijekom Dana otvorenih vrata EU projekata, radovi na budućem Muzeju grada Rijeke već su poodmakli – završili su grubi građevinski radovi, kroz je gotovo u potpunosti saniran, unutrašnji zidovi već poprilično požbukani, dok je napravljeno više od pola vanjske fasade.

Projektom obnove bit će zadržani gabariti Palače, njezina konstrukcija i glavni karakter prostora. Dapače, osnova budućeg izgleda ove zgrade temelji se upravo na zadržavanju njezina reprezentativnog izgleda koji će biti naglašen obnovom detalja. Naime, kako se radi o zaštićenom spomeniku kulture, pored građevinskih Hrvatski restauratorski zavod kontinuirano izvodi i restauratorske radove, koji će pokazati ljepotu najkvalitetnije barokne palače na istočnojadranskoj obali.

U suradnji s konzervatorima nabavljaju se pločice i parketi, a uskoro će se pokrenuti postupak nabave kako bi se mogao urediti postav, kojeg je osmislila Nikolina Jelavić Mitrović. Nakon rekonstrukcije i opremanja stalni će postav na 1200 m2 pričati priču o riječkoj povijesti, a na sveukupno 4.272 m2 pored postava, svoj će dom dobiti povremene tematske izložbe i kreativne radionice te uslužni sadržaji.

Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.

Kada preseli u novu zgradu Muzej grada Rijeke u svom će postavu obraditi teme prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijest gradskog kazališta, riječke nebodere, glazbu, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana… Predmeti iz muzejske zbirke i artefakti bit će postavljeni u više od 30 prostorija na dva kata budućeg Muzeja Grada u nekadašnjoj Palači Šećerane.

Prizemlje zgrade će, u budućem obnovljenom izdanju, ponuditi poslovne prostore – knjižaru sa suvenirnicom, kafe bar /slastičarnu i turističke sadržaje, a kroz prostor prvog i drugog kata posjetitelje će voditi priča o riječkoj povijesti i kulturi ispričana stalnim postavom Muzeja Grada. Na trećem katu smjestit će se prostori za rad kustosa i pratećeg osoblja, a u
potkrovlju tehnički prostori muzeja i spremišta. Bit će napravljeno i novo stubište za potrebe evakuacije, uz istočno pročelje zgrade. Osim po velebnom stubištu, Palačom Šećerane moći će se kretati i osobe smanjene pokretljivosti, budući da je planirana i ugradnja dizala.

Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači Šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavni projektant je dr.sc. Irma Hujić. Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 44,5 milijuna kuna, a radove izvodi slovenska tvrtka VG5.