Povodom 37. rođendana, riječki Putokazi su protekle subote u svečanoj dvorani Palače šećera premijerno prikazali svoj omnibus “Meandri“, svojevrsnu filmsku inačicu istoimenog albuma.

Predstavljanje je započelo riječima Saše Ostojića, dugogodišnjeg suradnika Putokaza: “Nema nas, da bi nas bilo. Dijelom je to onog životnog putovanja, u kojem je Smrt tek jedna od faza reciklažnog postupka“.

Omnibus stiže kao “Šećer za 37. rođendan” Putokaza, jednog od najdugovječnijih i najprepoznatljivijih brendova hrvatske glazbene scene.

Omnibus Meandri vizualna je inačica “Meandara”, novog glazbenog albuma Putokaza. Poveznica je, naizgled, nepovezanih video uradaka. Tek naizgled, jer ih povezuje duboka unutarnja struktura koja tematizira Smrt, ne govoreći o njoj. Tako, tankoćutna lirika drži osnovu ovog filmskog istraživanja života kroz prolaznost i smrt, kojem se Putokazi u svom eksperimentalnom glazbenom filmu okreću.

Snimanje na brojnim kvarnerskim lokacijama

Kao igrani film u formatu omnibusa ovaj originalni 40-minutni film, skup je različitih čitanja na opisanu temu, avangardne mlade autorice i redateljice Gee Rajić. Glazbeni video omnibus Meandri snimljen je na brojnim lokacijama Kvarnera, na Rječini, u Rijeci i Istri.

Uzvanici i suradnici prepustili su se tako zvuku i slikama koje su ih odvele u jedan drugi svijet. Doista, uz istančan artizam, mlada redateljica Gea Rajić i Putokazi, u sinergiji s glazbom s albuma Meandri, instinktivno pružajući novu vrijednost, stvorili su još jedno iznimno umjetničko ostvarenje.

Putokazi će omnibus Meandri predstaviti i ekskluzivnom javnom promocijom po riječkim kvartovima, od 20. do 27. ožujka.

Ambasadori etno glazbe

Projekti Putokaza hrabro istražuju glazbu, tiho gradeći kulturni izričaj naše domovine. Postoje od 22. veljače 1984., a pod njihovom zastavom od tada se izmijenilo deset pjevačkih generacija kroz više od 400 pjevačica i pjevača, čineći ih malom glazbenom školom. Iza te škole nanizano je 14 objavljenih Albuma i dva DVD-a. Kontinuirano stvaraju glazbene projekte s ciljem unapređivanja hrvatske glazbene scene s posebnim naglaskom na tradicijsku etno glazbu. Kao ambasadori etno glazbe predstavljali su hrvatsku kulturu i pjevanje „na tanko i debelo“ u Berlinu 2003., na svjetskoj izložbi Expo u Japanu 2005. te 2017. u Kini. Njihov album „Zemlja“ uvršten je 1997. godine među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na Natječaju „Radio France International“.
Dvaput su predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, 1993. i 1997. godine, dobitnici su tri Porina, dvije Nagrade Grada Rijeke, 1988. i 1994., te Nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, 2014.

(Foto: press, Putokazi)