U sklopu trogodišnjeg Erasmus + projekta tijekom kojeg će se srednjoškolci iz Irske, Španjolske i Hrvatske baviti istraživanjem klimatskih promjena, danas je online održan prvi susret projektnih partnera.  

Na susretu, koji se zbog pandemije COVID–19 održao online, sudjelovali su predstavnici učenika koji sudjeluju u projektu te predstavnici partnerskih ustanova i organizacija. Skupu su se obratile i Maired McGuinness u ime Europske komisije te zastupnica u EU Parlamentu Maria Walsh. Nazočnima su se, u ime gradova koji su  gradova koji su dali podršku projektu, obratili i gradonačelnik Galwaya Mike Cubbard, gradonačelnik Rianxa Adolfo Muiños Sanchez te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Obersnel: Nove generacije svjesne su klimatskih izazova

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako su nove generacije svjesne klimatskog izazova i kako su baš kao i poznata aktivistkinja Greta Thunberg, mnogi tinejdžeri spremni utjecati na društvene, političke i ekološke promjene radi spašavanja našeg planeta i borbe protiv klimatskih promjena.

„Na neki način svi koji ste uključeni u ovaj projekt, imate djelić Grete u sebi. Odlučili ste podići svijest, usredotočiti se na velike korake potrebne za skretanje pažnje na ovaj izazov sa kojim se svi naši gradovi i zemlje suočavaju, ali i na one male, koje svaki pojedinac može poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena. Ovaj projekt predstavlja upravo vaše male korake koji postaju globalni.

Upravo to mi u Rijeci potičemo u modelu građanskog odgoja i obrazovanja koji smo provodimo u našim osnovnim školama, kritičko mišljenje, tolerancija, solidarnost i kolektivna svijest.“ rekao je između ostalog u svom obraćanju sudionicima projekta gradonačelnik Obersnel.

Erasmus + projekt Studije i istraživanje o klimatskim promjenama u EU uokviren je u akciju KA201 za inovacije u obrazovanju s proračunom od 336.122,00 eura za razdoblje od rujna 2020. do rujna 2023., odnosno tijekom tri školske godine, što je najveća suma do sad odobrena za neki Erasmus + projekt u Irskoj.

Objava rezultata u Meridijanima

Tijekom ovog trogodišnjeg projekta ukupno će 135 učenika zajedno s 25 učitelja, na lokalnim razinama proučiti ukupno 243 ugrožene biljne i životinjske vrste u ove tri zemlje, odnosno 81 vrstu u svakoj zemlji, a koje su odabrale tri povezane prirodoslovne udruge.

Temeljem rezultata za svaku proučavanu vrstu bit će predložen inovativan plan oporavka i njezinog očuvanja.

Rezultati istraživanja projekta Studijsko istraživanje o klimatskim promjenama u Europskoj uniji prikupljat će se pojedinačno u Excell datoteci svake od ispitivanih vrsta i službeno će biti objavljeni na kraju svakog ciklusa u časopisima Paspallás (SGIN) u Galiciji, Wildlife (IWT) u Irskoj i Meridijani u Hrvatskoj.

Sušački gimazijalci i Eko Kvarner kao hrvatski partneri

U ovom projektu istraživanja klime sudjeluju Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci i ekološka nevladina organizacija Eko Kvarner kao partneri iz Hrvatske te Instituto de Educacion Secundaria Felix Muriel i Galicijsko prirodoslovno društvo (Sociedade gallega historia natural SGHN) iz Španjolske.

Koordinatori projekta su Irski Galway Community College koji pripada Odboru za obrazovanje i obuku Galway i Roscommon te ekološka nevladina organizacija Irish Wildlife Trust (IWT).

Uz gradove Rijeku, Galway i Rianxo, podršku projektu dala je Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture koja će s Prvom sušačkom hrvatskom gimnazijom u Rijeci ostvariti suradnju na projektu unutar svog programa Zeleni val.

Projekt je, naime, dio službenog programa između Europskih prijestolnica kulture Galway & Rijeka 2020. (2021.) te gradova koji će ovu titulu ponijeti u sljedećim godinama: Timișoara (Rumunjska), Elefsina (Grčka) i Novi Sad (Srbija) Kaunasa (Litva) i Esch (Luksemburg) te Veszprém (Mađarska).