Tanker, brod

Denis Malnar jutros je sletio u zagrebačku zračnu luku, a zatim je otputovao u Rijeku.. Novinarima je izjavio da će “najprije doći k sebi, a zatim će vidjeti što dalje”. Rekao je i kako se to s “Katinom” nije trebalo dogoditi, da je pomorski posao težak, da posla baš nema, ali, istaknuo je, za istog poslodavca više ne bi radio.

Malnar je također rekao kako je izdržao oko 320 dana, da je bilo teško te da mu je žao pomoraca koji su ostali na brodu.

Brod “Katina” zaustavljen je u luci Hodeidahu prije devet mjeseci zbog dugova, a posada u kojoj su i petorica pomoraca iz Rijeke i okolice nije primila osam plaća, zbog čega su i ostali na brodu u nadi da će ipak dobiti plaće.

Po podatcima iz Sindikata pomoraca Hrvatske, pomorci na “Katini” žive u vrlo lošim uvjetima, s nedovoljno vode, hrane i goriva, a repatrijacija ostalih članova posade zasad je upitna jer lokalne vlasti ne odobravaju iskrcaj prije nego što stigne zamjenska posada.

Još su dvojica hrvatskih pomoraca na drugome prisilno zadržanom brodu iste šibenske tvrtke, iako im je sindikat već dva puta osigurao zrakoplovne karte za povratak u Hrvatsku. Brod “Verzina” zadržan je u Togu također nekoliko mjeseci, a ostatak posade ga je napustio. Dvojica pomoraca iz Hrvatske ostala su bez putovnica i drugih dokumenata, koje su im oduzele lučke vlasti uz objašnjenje da brod ne smije biti bez posade i da brodar mora osigurati njihovu zamjenu.

Oznake