Republika Festival

Festival će se održati u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić i na brodu Galeb, bivšem brodu Josipa Broza Tita, te na još nekoliko lokacija. Festival organizira Grad Rijeka uz pomoć mnogih pojedinaca, među kojima i onih koji su sudjelovali u organiziranju novosadskog festivala EXIT.

Na Festivalu će se susresti kreativci “iz područja progresivne kulture”, oko 100 stručnjaka, aktivista i umjetnika te ukupno oko 1000 mladih, najavljuju organizatori. Dovest će, kako ističu, neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i mladima iz Hrvatske, regije i svijeta omogućiti da s njima, i međusobo, razmijene ideje, iskustva i inspiracije.

Među ciljevima manifestacije su i promocija Rijeke kao regionalnog centra kreativnih industrija i europskog festivalskog centra, stvaranje alternativne edukativne platforme za mlade kreativce i privlačenje novih turista. U okviru Festivala održat će se radionice, igraonice, predavanja, prezentacije, instalacije, koncerti i zabavni sadržaji.

Trodnevni program sastoji se od šest paralelnih dijelova. Neke od njih organiziraju svjetski festivali kao što su SHARE (Beograd/Bejrut), A MAZE (Berlin/Johanesburg), PAUSE (Melburn), East Doc Platform (Prag), putujući festival inovacija SeedCamp, dok će se neki prvi puta održati na Republici, primjerice, Art Expo Forum – godišnja smotra likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Poduzetničko-tehnološki dio događanja činit će konferencija RockPaperStartups, koja će okupiti mlade poduzetnike iz Hrvatske te srednje i istočne Europe, a u zabavnom dijelu festivala najavljeni su disko na otvorenom, queer party, tulumi na plaži i klupski plesnjaci.