Prosinački program u Art-kinu otvara posebna projekcija dokumentarnog filma Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju jednog od najznačajnijih izraelskih redatelja Avija Mograbija, kojoj će prisustvovati i autor filma.

Program se održava u četvrtak, 1. prosinca u 19 sati, povodom Međunarodnog dana solidarnosti s narodom Palestine, a po završetku projekcije filma održat će se razgovor s redateljem na temu Što znači okupacija.

Na primjeru detaljne analize izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, novi dokumentarni film Avija Mograbija donosi ironično predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju više od pet desetljeća. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji gledatelje sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, proširenu svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo.

I u svojim prijašnjim radovima redatelj je predan problematici i kompleksnosti bliskoistočnih sukoba, ovdje pribjegavajući oporoj i crnohumornoj satiri. Prve 54 godine razumljive su i početnicima i iskusnim poznavateljima, prikazujući gorki i beskonačni sukob kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava.

Kritika izraelskog društva

Renomirani izraelski dokumentarist Avi Mograbi (1954., Tel Aviv) više od 30 godina kroz svoje filmove i javno djelovanje otvoreno kritizira izraelsko društvo. U svom se radu često bavi temom izraelsko-palestinskog konflikta te istražuje paradokse izraelskog društva.

Snimio je više od 20 filmova koji su nagrađivani na festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Rimu, New Yorku, FID Marseilleu, Vision du Reelu i San Franciscu, a svoje videoinstalacije izlagao je u galeriji Art & Essai u francuskom Rennesu. Aktivno je uključen u organizaciju Breaking the Silence, koja se bavi sakupljanjem i arhiviranjem ispovijesti izraelskih vojnika stacioniranih na okupiranim područjima. Od 1999. predaje dokumentarni i eksperimentalni film na Sveučilištu Tel Aviv i Akademiji umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Ulaznice

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/film/prve-54-godine-skraceni-prirucnik-za-vojnu-okupaciju