Riječani su se danas u velikom broju okupili na mostu kod Konta na prosvjedu “Pravda za djevojčice”, organiziranom u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu.

Povod za prosvjed bilo je silovanje maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Prosvjed u Rijeci organizirale su inicijative i udruge Građanke i građani Rijeke, SOS – centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga PaRiter. Riječani su se u velikom broju odazvali njihovom pozivu da danas dođu na Kont i zapale svijeću „za pravosuđe koje to nije“, pritom poručujući da je nekažnjavanje zločina – zločin.

“Ovim okupljanjem želimo poslati poruku nadležnim institucijama kako je ovakvo postupanje od strane sustava u najmanju ruku sramotno i poražavajuće. Umjesto da se orijentira na prava i dobrobit žrtve, naše pravosuđe uporno štiti zlostavljače. To nije pravda, to je zločin”, navode.

Osim u Rijeci, mirni prosvjedi odvijali su se u još 15-ak hrvatskih gradova, među kojima i u Zadru, Splitu, Zagrebu, Puli i Osijeku.

Kalendar događanja