Promocijom knjige “Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka” riječkog publicista Velida Đekića i projekcijom antologijskog hrvatskog filma H-8 redatelja Nikole Tanhofera, u dvorištu Kapucinskog samostana Gospe Lurdske otvoreno je ovogodišnje Ljetno Art-kino.

Đekićeva knjiga dio je programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a objavilo ju je ovog proljeća Art-kino. Posvećena je specifičnoj dimenziji filmske dvorane u kojoj danas djeluje Art-kino, a prema riječima autora, u pitanju je propagandna sastavnica ovdašnjega kinematografskog života, gdjekad više nego ogoljena, koja se proteže manje-više cjelokupnom poviješću dvorane, dijelom i ostalih gradskih kina. Takva, propagandna prikazivačka politika dvorane išla je očekivano ukorak s turbulentnim promjenama u riječkoj društvenoj i političkoj svakodnevici 20. stoljeća.

Knjiga u završnici ne propušta zabilježiti današnji odmak Art-kina od jučerašnjih propagandnih praksi, što je tim važnije znamo li kako je ono jedino preostalo gradsko kino u Rijeci. Utemeljena na uvidu u filmski repertoar dvorane, redovito objavljivan u lokalnom tisku u doba više država koje su vladale Rijekom, knjiga donosi zaokružen i živopisan pogled na spoj riječke kinematografske scene s društvenom i političkom zbiljom proteklih vremena. Nipošto nije zaboravljena ni pozicija običnih građana, kojima je film bio uistinu omiljena razonoda.

Gosti predstavljanja knjige, uz samog autora, bili su filmski kritičar Dragan Rubeša i kroatist Saša Stanić, a nakon razgovora uslijedila je projekcija antologijskog hrvatskog filma “H-8”, redatelja Nikole Tanhofera koji je, navodi Velid Đekić, svoju riječku premijeru imao upravo u dvorani riječkog Art-kina, ondašnjeg Kina Beograd. Dobitnik Velike zlatne Arene za najbolji film u Puli 1958. godine temelji se na istinitoj priči o fatalnoj nesreći koju je prouzrokovao nepoznati vozač automobila 1957. godine. Film je prikazan u suradnji s Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv) i Jadran filmom.

Prva polovica lipnja u nastavku Ljetnog Art-kina donosi nove i nagrađivane naslove: talijanski dokumentarac Selfie Agostina Ferrentea, pobjednika Berlinalea Sinonimi Nadava Lapida, Ona koju zamišljaš s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, talijansku dramu Sitne ribe i reprizu višestruko nagrađivanog Parazita Joon-ho Bonga.

Raspored projekcija dostupan je na portalu Art-kina.

Kalendar događanja