Riječki projekti Mini art-kina, novog objekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i RiHuba, nominirani su za prestižnu arhitektonsku nagradu odnosno svrstani na top listu deset najpopularnijih projekata u prošloj godini.

Projekti Mini art-kina i nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) nominirani su za prestižnu arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe, najvažnije europsko strukovno priznanje za arhitekturu.

Za nagradu Mies van der Rohe, uz ova dva riječka projekta, među 383 nominiranih projekata iz 38 europskih zemalja je još 11 hrvatskih projekata. Tako su se među hrvatskim nominacijama uz Damira Gamulina i Antuna Sevšeka, autore riječkog Mini art-kina, te Dinka Peračića za MMSU našle i dvije škole, tri obiteljske kuće, stadion, centar za posjetitelje, bazen, višestambeni kompleks, poslovni interijer i hotel.

Već u veljači, žiri kojim predsjeda danska arhitektica Dorte Mandrup objavit će pet finalista, a ubrzo nakon toga bit će poznato i tko je dobio nagradu „European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award“.

Inače, spomenuta nagrada iznosi 60 tisuća eura, a dodjeljuje se od 1987. godine svake druge godine. Riječ je o najprestižnijoj nagradi u europskoj arhitekturi, a o nominacijama se odlučuje temeljem prijedloga i prijava 76 nezavisnih arhitektonskih stručnjaka iz cijelog svijeta, nacionalnih arhitektonskih udruženja i savjetodavnog odbora.

Također, projekt Dinka Peračića Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u nastajanju, svrstan je i među deset najpopularnijih projekata u 2018. godini u rubrici Projektiranje portala vizkultura.hr, kao i projekt riječkog RiHuba Ane Boljar i Ide Križaj Leko. Vizkultura.hr projekt je Udruge za promicanje vizualnih umjetnosti i kulturnu djelatnost Vizkultura.