Završio je natječaj „Ne okolišaj!“ za učenike riječkih osnovnih škola, koji su uspješno ukazali na kreativni potencijal otpada i stvorili prava mala i ne tako mala umjetnička djela.

Kartonske kutije, limenke, plastične boce, reklamni letci, stare, šarene čarapice i predmeti od EE otpada, samo su neki od materijala od kojih je 148 učenika riječkih škola izradilo svoje domišljate, kreativne radove od otpada.

Kroz 29 prijava razrednih odjela i učenika pojedinaca, uz podršku svojih učitelja i nastavnika mentora, na natječaj je pristiglo pregršt radova izrađenih od iskorištenih predmeta i ambalaže, a učenici su od njih izradili prava mala, a i ne tako mala umjetnička djela. Pogledajte pristigle radove u virtualnoj galeriji objavljenoj u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti.

“Roboti”, 2.a razred OŠ Trsat

“Roboti”, 2.a razred OŠ Trsat

Oduševila velika raznovrsnost otpadnog materijala korištenog za radove

Radove krasi dosjetljivost i iznimna razina kreativnosti učenika, a posebno oduševljava velika raznovrsnost otpadnog materijala korištenog u pristiglim radovima. Našao se tu niz robota raznih oblika, boje, materijala koji nose snažnu poruku. Neki roboti veći su i od svojih autora. Jedan od pobjedničkih radova dijelom je izrađen i od metalne vodovodne cijevi.

Prvotno objavljen u veljači, natječaj je privremeno zaustavljen, no prilagodbom situaciji održavanja nastave sukladno nepredvidivim aktualnim epidemiološkim mjerama, izmijenjen je te uspješno realiziran od listopada do prosinca 2020. godine, kao i dodjele nagrade pobjednicima. A oni su u 4 kategorije sukladno pravilima natjecanja, sljedeći:

 • pojedinci (mlađi uzrast; 1.- 4.)
  “Slon Karton”, Fran Silić, 1.a, OŠ Kantrida (Snježana Vrbanić, mag.prim.educ.)
 • pojedinci (stariji uzrast; 5. – 8.)
  “EE otpad”, Noah Ogrizović, 5.a, OŠ Fran Franković (Karmen Toić Dlačić, prof.)
 • razredno odjeljenje (mlađi uzrast; 1.-4.)
  “Roboti”, 2.a razred OŠ Trsat (mentorica Karmen Kadić, prof.)
 • razredno odjeljenje pojedinci (stariji uzrast; 5. – 8.)
  “Ljudski otisak ostavlja trag!”, 5.a razred OŠ Centar (mentorica Ana Bilen, prof.)

Natječaj je organizirala Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom kroz EU projekt “Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom” i aktivnost natjecanje u školama u izradi kreativnih stvari od prethodno prikupljenog otpada”, kao jednu od niza aktivnosti kojom se nastojalo poticati maštu i kreativnost, razvoj vještina te osvještavanje djece o važnosti odgovornog postupanja prema okolišu i potrebi brige za zajednicu kroz smanjenje otpada. Galerija fotografija radova pristiglih na natječaj nalazi se na mrežnim stranicama projekta.

Učenici OŠ Kantrida s pobjednikom u kategoriji mlađih uzrasta Franom Silićem

Učenici OŠ Kantrida s pobjednikom u kategoriji mlađih uzrasta Franom Silićem

Međunarodni dan ljudske solidarnosti u znaku otpada

U sklopu istog projekta, u suradnji s riječkim školama obilježen je i Međunarodni dan ljudske solidarnosti, 20. prosinca.

“Imajući u vidu važnost prirodnih resursa, ali i izgledne posljedice koje će na okoliš, prirodu pa tako i čovjeka, obilježavanjem ovog važnog datuma potaknuli smo učenike i njihove članove obitelji na razmišljanje, ali i djelovanje prema zaštiti važnih prirodnih resursa za zdravlje cijelog eko sustava”, ističu u udruzi Žmergo.

Budući je zdrav planet osnova za zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja i biljaka koji su u međusobnom odnosu, povodom Međunarodnog dana ljudske solidarnosti pozvali smo učenike osnovnoškolskog uzrasta da se uključe u akciju čišćenja e-otpada i digitalnog čišćenja. U akciju se uključilo 45 učenika OŠ Kantrida koji su zajednički prikupili stare baterije i žarulje te očistili 20 gigabajta digitalnog otpada.

O svojem sudjelovanju u aktivnostima vezanim uz otpad i dojmovima, učenici OŠ Kantrida gostovat će u prigodnoj emisiji Učionica na KanaluRi u srijedu 23. prosinca 2020. kada ćemo se svi zajedno podsjetiti na važnost smanjivanja stvaranja otpada te važnosti održivog gospodarenja njime kako bismo bili što solidarniji prema sebi i okolišu kojem pripadamo.

Kohezijski fond