Najposebnija, najvedrija i najšarenija kuća koja predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci ponovo otvara svoja vrata nakon višetjednog lockdowna.

Prisjećamo se dana otvoranja ovog kulturnog centra za djecu kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama. 

Riječka Dječja kuća otvorena je 25. i 26. travnja 2021., obilaskom za novinare i svečanošću u kojoj su sudjelovali Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, ali i mnogi drugi.

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. On je, uz pročelnika riječkog gradskog odjela za kulturu, Ivana Šarara, visokim uzvanicima predstavio Dječju kuću.

U obilasku su uzvanicima predstavljene sve prostorije kuće, njena funkcionalnost i moderna oprema namijenjena razvoju kreativnosti i znanja djece 21. stoljeća. Dan ranije ova je kuća prredstavljena predstavnicima medija, a nakon otvorenja i samoj djeci i roditeljima.

Neke od prvih dojmova i događanja s otvorenja zabilježila je i kamera Zorana Kreme.

Valja podsjetiti da sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri riječke kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.  Ravnatelji ovih ustanova – Slobodanka Mišković, Niko Cvjetković, Magdalena Lupi Alvir i Branka Benčić – na različitim punktovima u kući pojasnili su uzvaanicima način rada s djecom koji će se u ovoj kući odvijati. A osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, što znači da se sve ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz knjiga koje se nalaze u dječjem knjižnom odjelu Stribor, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja… i sve tome slično. Jer kultura u Dječjoj kući nije samo sadržaj koji se gleda, sluša ili čita, ona je sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.