Prvi dan manifestacije najviše se ticao same priče, pa su se tako održale čak tri pričaonice: biblioterapijska radionica za hrabre miševe lavljeg srca u izvedbi Udruge Portić, mala čitaonica o Straški – maloj djevojčici gladnoj znanja te interpretacijska pričaonica o kralju koji je zabranio mrak u izvedbi Damira Urbana.

Osim toga, održala se i Radionina pop-up radionica “Baltazarovska tvornica”, tematska igra rješavanja zagonetki u prostoru KiDS Escape Rooma “(Knjiški) napitak za hrabrost” te izložba radova mladih, a već nagrađivanih ilustratorica Klare Rusan i Vendi Vernić.

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se ove godine prvi puta održava u novootvorenoj Dječjoj kući, prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u kvartu kulture “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu.

Konceptualno se Tjedan dobre dječje knjige promijenio, više nije naglasak na autorima dječje književnosti nego, kako oni to opisuju, na tezi da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva. Stoga u program na kreativne načine uklapa elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a. Tjedan se zato i oblikuje na netipičan programski način – u fokusu su kreativna korištenja knjige i priče, samostalna kreativnost djece, samostalno stvaranje konteksta za kulturu čitanja, ali i knjiga kao zabavni element.

Tjedan dobre dječje knjige traje od 25. do 30. 4. 2022., a cjelokupni program dostupan je na poveznici https://www.mojarijeka.hr/kalendar/tjedan-dobre-djecje-knjige-u-djecjoj-kuci/.