Dvodnevnom manifestacijom u Dječjoj kući i Gradskoj knjižnici Rijeka, u četvrtak i petak, 23. i 24. svibnja 2024. bit će obilježena deseta obljetnica filma “Preuzmimo Benčić”, kanadske umjetnice Althee Thauberger, i programa Vijeća mladih Benčić, koje je ostavilo značajan trag na kulturnom krajoliku Rijeke.

Ova dvodnevna manifestacija obilježava desetu godišnjicu trenutka koji je inspirirao i pokrenuo promjene u našem gradu, istražujući put od fikcije do stvarnosti.

Započinje u četvrtak, 23. svibnja u 17:00 sati projekcijom filma “Preuzmimo Benčić” u Kinodvorani Art-kina u Dječjoj kući. “Preuzmimo Benčić” eksperimentalni je film stvoren u suradnji sa 70-ero djece izvođača iz Rijeke. Dijelom dokumentarac, dijelom fikcija, film prati aktivnosti i razmišljanja djece koja su tijekom 6 tjedana zaposjela H i T zgrade bivše tvornice “Rikard Benčić” u Rijeci.

Nakon projekcije, u 18:00 sati, kreće se u obilazak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka.

Manifestacija se nastavlja u petak, 24. svibnja, u 18:00 sati premijerom filma “Od Circola do Benčića” u Kinodvorani Art-kina u Dječjoj kući, a posebna gošć projekcije bit će  autorica filma Althea Thauberger. Ovaj kratki film prikazuje putovanje glumačke ekipe od Circola do kompleksa Benčić, simbolizirajući transformaciju lokacije.

Program se nastavlja u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka otvorenjem izložbe “Preuzmimo Benčić – od fikcije do stvarnosti”. Izložba obilježava put od fikcije predstavljene u filmu, do stvarnosti života u revitaliziranom Benčiću, ističući ulogu djece i mladih u tom procesu. Prikazuje suradnju zajednica, umjetnika i institucija u oblikovanju kulturnog pejzaža Rijeke.

“Preuzmimo Benčić” nadahnuo je 67 djece da preuzmu uloge ‘gradonačelnika’ i ‘umjetnika’ te zamisle novu budućnost kompleksa Benčić, što je u konačnici rezultiralo uspostavom programa Vijeća mladih Benčić. Tijekom proteklog desetljeća, VMB je provodilo inkluzivne prakse i inovativne programe, predstavljajući dinamičnu platformu za neformalno obrazovanje u području kulture i umjetnosti te doprinoseći bogatom kulturnom životu Rijeke.

Izložba, kao i program događanja manifestacije “Preuzmimo Benčić – od fikcije do stvarnosti”, osmišljeni su kao proslava kolektivnih napora koji su transformirali Benčić iz napuštene tvornice u prosperitetnu umjetničku četvrt, ističući snagu zajedništva, kreativnosti i vizije zajednice. Vijeće mladih Benčić bilo je samo jedan od sudionika u procesu transformacije Benčića proteklog desetljeća, zajedno s lokalnim vlastima, institucijama, umjetnicima i građanima. Nakon deset godina promjene, inovacija i suradnje, svjedočimo jedinstvenom putovanju – od napuštene tvornice do živopisnog umjetničkog kvarta, od dječje fikcije do stvarnosti.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Partneri: Udruga VMB, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Art Kino Croatia

Financijska podrška: Musagetes, Grad Rijeka

(Foto: Vijeće mladih Benčić press)

Kalendar događanja