Dokumentarni film „Galeb“ redatelja i scenarista Ivana Živkovića Žike sinoć je premijerno prikazan u Art-kinu Croatia.

Film „Galeb“ donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Premijera filma Galeb u Art-kinu (4)

Na riječku premijeru došao je i redatelj filma Ivan Živković Žika

Dokumentarni film “Galeb” pritom ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom građom iz tog doba.

Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova. Njegov redateljski prvijenac bio je film “Ćiro”, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije “Varoški amarcord”.

Film “Galeb” svoju svjetsku premijeru imao je ljetos na Pulskom filmskom festivalu.