Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta “Čarobna frula”, jedna od najuspjelijih i najslavnijih opera svih vremena, premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca.

Praćena aplauzom oduševljenja i stajaćim ovacijama publike, bila je to prva operna premijera riječkoga HNK ove sezone, a postavljena je na 230. godišnjicu Mozartove smrti.

Redateljica je Renata Carola Gatica, a dirigirao je Valentin Egel. Scenografkinja i kostimografkinja je Sandra Dekanić, koreografi Carlos Huerta Pardo i Michele Pastorini, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Nastupili su: Filip Filipović, Darija Auguštan, Viktorija Đurđek, Ivan Šimatović, Gabrijela Deglin i drugi. U izvedbi su sudjelovali i glumci i glumice Hrvatske i Talijanske drame, studenti Studija gluma i mediji riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, članice Dječjeg zbora Torretta te Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor.

“Čarobna frula” je posljednja Mozartova opera, a donosi priču o simboličnoj borbi dobra i zla, personificiranoj u likovima svećenika Sarastra i Kraljice noći, s ljubavnim pričama princa Tamina i princeze Pamine te čovjeka-ptice Papagena i Papagene. Praizvedena 1791. u Beču, dva mjeseca prije skladateljeve smrti. Autor libreta je Emanuel Schikaneder.

Reprizna izvedba u HNK Ivana pl. Zajcu je u subotu 27. studenoga u 18 sati, a sljedeći mjesec izvest će se još tri puta, 1., 14. i 17. prosinca.

(Čarobna frula / Foto: Fanni Tutek Hajnal)