Jedna od najiščekivanijih predstava u Rijeci „Vježbanje života – drugi put“ prema romanu Nedjeljka Fabrija u dramatizaciji Marina Blaževića, ujedno i redatelja, te Lucije Klarić, Maje Ležaić i Nikoline Rafaj, bit će premijerno izvedena u srijedu, 24. lipnja, a počet će, kao i sve kasnije izvedbe, u 19.30 sati Karnevalom političara ispred zgrade Kazališta.

Predstava „Vježbanje života – drugi put“ nastaje prema kultnoj riječkoj predstavi Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića, u režiji Georgija Para iz 1990. godine, a u produkciji Hrvatske drame i u suradnji s Talijanskom dramom HNK Ivana pl. Zajca. Nastupit će više od 30 glumica i glumaca, a uz članove Riječkog kazališta mladih “Kamov” i članove zbora Opere, na sceni će biti ukupno više od 90 izvođača.

Kultna riječka predstava

Izvorna predstava “Vježbanje života” praizvedena je u riječkome HNK 1990. godine, igrala je ukupno 86 puta pred uvijek punim gledalištem te postala kultna riječka predstava i važan element u buđenju interesa grada za vlastitim identitetom.

Konferencija za medije povodom premijere predstave Vježbanje života - drugi put

Konferencija za medije povodom premijere predstave “Vježbanje života – drugi put”

Veseli me da ćemo sad imati priliku vidjeti predstavu nakon punih 30 godina. Radi se o kultnoj predstavi koja je bila pokretač preispitivanja na malo drugačiji način riječke povijesti i na neki način buđenje riječkih identiteta kroz povijest koji sigurno imaju veliki utjecaj i na identitet Rijeke u sadašnjosti a vjerujem i u budućnosti“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Gradonačelnik se zahvalio redatelju Marinu Blaževiću i svim njegovim suradnicima što su imali hrabrosti upustiti se u ovu predstavu, jer je najteže raditi predstave koje imaju kultni značaj i uvijek postoji veliki rizik usporedbe napravljenog prije 30 godina i danas.

Intendant Marin Blažević, ujedno redatelj i dramaturg nove predstave, istaknuo je da su u HNK dovedeni u vrlo čudnu situaciju, kad je predstava bila gotovo posve dovršena i spremna za premijernu izvedbu, a pandemija koronavirusa i zatvaranje kazališta je to onemogućilo.

Drukčije čitanje Fabrijevog romana

Nova predstava “Vježbanje života” nije ni obnova ni rekonstrukcija nekadašnje predstave, premda se i o tome svojedobno razmišljalo, ali niti predstava nastala kao da njezine prethodnice bilo nije. Novo “Vježbanje života” ulazi u povremeni dramaturški dijalog, istodobno sentimentalan ali i kritički, s predstavom Fabrija, Gašparovića i Para, a usto i predlaže pristup romanu i njegovoj prvoj slavnoj inscenaciji s početka devedesetih iz odgovornosti i perspektive današnjeg vremena. „Vježbanje života – drugi put“ stoga je predstava kojom se po drugi put, ali i na drugačiji način scenski čita Fabrijev roman. Ona je i hommage i dramaturško-redateljsko-glumačko preispitivanje nekadašnjeg Vježbanja života, ali i riječke povijesti našeg Kazališta odnosno Grada.

Prizor iz predstave „Vježbanje života – drugi put“, 4. čin - Mafalda

Povijest Rijeke iz perspektive žena

Ova predstava je vrhunac programa Europske prijestolnice kulture. Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca dalo je veliki doprinos cijeloj godini Europske prijestolnice kulture. Ova predstava dio je programskog pravca Doba moći, pravca koji govori o riječkoj i europskoj povijesti, a i sigurno da od ove predstave nema boljeg materijala koji će tome doprinijeti. Isto tako, predstava govori o pitanju ne samo povijesti nego i našeg osobnog pitanja, koji je naš identitet, koji je naš osobni identitet, otkud mi dolazimo i kuda mi idemo. Veseli me posebno ova ženska postava, vjerujem da će sve glumice doprinijeti vježbanju svoga života, kako profesionalnog tako i privatnog. Sve imaju iznimne životne priče koje su se od tada dogodile, a svi mi gledat ćemo je kroz prizmu osobnog vježbanja života. Mislim da je to jedna sjajna perspektiva i nešto što će nas svih sigurno obilježiti“, kazala je direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Prizor iz predstave „Vježbanje života – drugi put“, 4. čin - Mafalda

Povijest Rijeke iz perspektive žena utjelovljuju Neva Rošić, Mira Furlan, Zrinka Kolak Fabijan, Olivera Baljak, Leonora Surian Popov, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Elis Lovrić i Ivna Bruck. A uz njih ćete vidjeti i interpretacije Aleksandra Cvjetkovića, Mirka Soldana, Edija Ćelića, Deana Krivačića, Jasmina Mekića, Nikolu Nedića, Maria Joveva, Giuseppea Nicodema, Bruna Nacinovicha, Denisa Brižića, Dražena Mikulića, Antona Plešića i drugih.

Uz Blaževića, dramaturginje su Lucija Klarić, Maja Ležaić i Nikolina Rafaj. Scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, a koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak.