“Čarobnjak iz Oza” novi je premijerni naslov Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Premijera predstave zakazana je za 16. listopada u 18 sati, a pretpremijera će biti istog dana u 11 sati.

Riječko-bugarski autorski tim

Redateljica i autorica dramatizacije “Čarobnjaka iz Oza” nagrađivana je bugarska redateljica lutkarskih predstava Biserka Kolevska. Osim glumaca Gradskog kazališta lutaka Rijeka u stvaranju predstave sudjelovao je i autorski tim iz Bugarske kojima je ovo bio prvi put da su radili predstavu u Hrvatskoj.

„Prilikom rada na ovoj predstavi polazišna točka mi je bila tko je jači – bog, vrag ili čovjek, tri segmenta koja su utjelovljena u likovima dobrog čarobnjaka, zle vještice i male djevojčice. Željela sam vratiti vjeru u čovjeka kao najjače biće jer Dorothy je mala djevojčica koja se bori za svoju maštu i na svom putu uz pomoć svojih prijatelja i zahvaljujući svojoj hrabrosti prevladava sve prepreke. Na svom putu ona postaje pametna, snažna i puna ljubavi prema svojim prijateljima koji su zapravo projekcija njenih kvaliteta. Nije bitan cilj, bitan je sam čin putovanja na kojem se ona ustrajno bori za svoju maštu“, rekla je o procesu stvaranja predstave Biserka Kolevska.

Spoj glumačke igre, lutkarstva i songova

“Čarobnjak iz Oza”, poznati je dječji klasik autora Lymana Franka Bauma i jedna od najpoznatijih i najpopularnijih modernih bajki koja govori o putu odrastanja djevojčice Dorothy. „Ova priča šalje poruku o važnosti zajedništva i prijateljstva koje nam pomaže da u životu lakše prebrodimo sve nedaće“, istaknula je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir i objasnila kako je predstava kombinacija glumačke igre i lutkarstva. „Važan segment predstave je i glazba, ima jako puno songova u predstavi tako da bismo mogli čak reći da se radi i o jednom malom mjuziklu“, zaključila je Lupi Alvir.

Glumačku postavu čine glumci lutkari Petra Vučković, Andrea Špindel, Alex Đaković, David Petrović i Zlatko Vicić, od kojih neki igraju i više uloga.

Petra Vučković koja igra djevojčicu Dorothy istaknula je kako vjeruje da ne postoji djevojčica koja je pogledala film ili pročitala ovu knjigu, a da nije barem na trenutak poželjela postati Dorothy. „Danas živimo u svijetu superjunaka koji žive u super svjetovima i imaju super moći, a Dorothy je jedna mala obična djevojčica koja nas puno toga može naučiti ako zajedno s njom krenemo na putovanje i čini mi se da je upravo to razlog zašto nas ona i dalje privlači kao lik“, istaknula je Vuković.

Čarobnjak iz Oza / Foto: Gradsko kazalište lutaka

Prizor iz predstave “Čarobnjak iz Oza” / Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Uloga zle vještice pripala je Alexu Đakoviću, a prema njegovima riječima, ženske uloge uvijek su poseban izazov. „Ako krenemo od pretpostavke da je kazalište laž, moja je uloga uvjeriti publiku u tu laž da ja jesam žena, a ne samo muškarac preobučen u ženu. Stvaranje ženske uloge za mene je uvijek poseban izazov i volim takve uloge jer mi omogućuju da prođem kroz jedan poseban proces stvaranja ženskog lika koji mi je uvijek zanimljiv“, istaknuo je Đaković.

Uloga dobrog čarobnjaka u ovoj je glumačkoj postavi pripala Zlatku Viciću koji uz to još igra i Strašilo. „Bit cijele priče je u tome da družina na čelu s Dorothy koja kreće zajedno na put na tom putu na kraju pronalazi sebe na jednom čudnom mjestu, u svojoj vlastitoj podsvjesti. Tako da nije bitan krajnji cilj, bitan je taj cijeli proces otkrivanja samog sebe, svoje snage i ispravnih životnih vrijednosti“, rekao je Vicić.

Predstava Čarobnjak iz Oza namijenjena je djeci uzrasta od 4 godine i starijima.

Raspored predstava do kraja mjeseca dostupan je na web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a za dolazak na predstavu nije potrebno imati COVID putovnicu. Predstava se odigrava u uvjetima smanjenog kapaciteta gledališta i uz poštivanje svih epidemioloških pravila.