Iz kazališta podsjećaju da je broadwayski hit i komični klasik “Kiss me, Kate” nastao iz pera bračnog para Belle i Samuela Spewacka, a glazbu i stihove napisao je Cole Porter.

“U režiji i koreografiji Tihane Strmečki, a pod glazbenim vodstvom Filipa Gjuda, na riječke daske stiže komična adaptacija Shakespearove ‘Ukroćene goropadnice’, predstava u predstavi, u kojoj kroz ljubav, strast i komediju paralelno pratimo uzbudljivu radnju na pozornici i iza nje, kroz odnos glavnih glumaca ‘Goropadnice’ i bivših supružnika, ujedno i duhovit prikaz muško-ženskih odnosa”, najavili su iz kazališta.

Koreografkinja Tihana Strmečki izjavila je da predstava pruža odmak od svakodnevnice, u kojoj se publika može prepoznati, zamisliti, oduševiti i inspirirati.

“Kako bih istovremeno odala počast Bardu i slavila ravnopravnost spolova za koju se i dandanas borimo, muški je princip očitije zastupljen u “Goropadnici”, dok je ženski izražen u odnosima i situacijama postavljanja predstave”, kazala je.

Autor novog prijevoda, prepjeva i adaptacije Igor Weidlich ističe kako njegov zadatak nije bio lak jer je klasičnu priču trebalo uklopiti u današnje okruženje.

Smatra da je “Poljubi me, Kato” pravi dragulj, djelo koje ispod lake i šarolike igre, humora i nezaboravnih glazbenih brojeva skriva kompleksnu kritiku muško-ženskih odnosa, ali i brojnih drugih društvenih aktualnosti.

Glavnu žensku ulogu, ulogu Lilli Vanessi, odnosno Katarine tumači Leonora Surian Popov, a njen partner, kao Bruno Cambieri i Petruccio, je Mirko Soldano.

U ostalim ulogama su Elena Brumini, Stefano Surian, Marko Fortunato, Nikola Nedić, Andrea Tich, Mario Jovev, Denis Brižić, Dražen Mikulić, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Jasmin Mekić i Vivien Galetta.

U predstavi sudjeluju članice i članovi zbora Opere te ansambla Baleta. Scenografiju potpisuje Liberta Mišan, a kostimografiju Sandra Dekanić.

Oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Mjuzikl će se od jeseni izvoditi i na talijanskom jeziku pod naslovom “Baciami, Cate”.

Foto: Fanni Tutek Hajnal

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije