U petak, 30. listopada u 18:00 i 19:30 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka bit će održana praizvedba i premijera hrvatske verzije predstave „Oh la la“ autora Bernarda Friota i Hervé Tulleta i redateljice Mateje Bizjak Petit.

„Oh la la“, igra riječi, boje i ritma, koprodukcija je Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Dječje kuće umjetnosti, Ljubljana (Slovenija) i Kolektiva Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux (Francuska) te sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Poezija za djecu

„Oh la la” predstava iznikla je na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. To je predstava koja nam omogućava da steknemo dojam „što je na umu” maloj i ono malo starijoj djeci. „Ovo je neuobičajen projekt za hrvatsko lutkarstvo i kazališnu scenu za djecu s obzirom na to da predstava počiva na poeziji za djecu, što je u hrvatskim kazalištima rijetkost“, istaknula je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir na samom početku konferencije za medije.

„Ideal Expo”, koncept velikog francuskog ilustratora i likovnog umjetnika Hervé Tulleta, poslužio je kao polazna točka za inscenaciju stihova Bernard Friota koje je taj poznati francuski književnik i pjesnik za djecu spjevao baš za predstavu „Oh la la“. Bernard Friot u ovom pjesničkom monologu, kojeg je nesumnjivo napisao dječačić koji još uvijek živi u njemu, uvlači i nas u stvarnost našeg društva gdje materijalni uspjeh prečesto i prebrzo ima prednost nad čovječanstvom i osjetljivošću bića. U nekoliko situacija svakodnevnog života, u nekoliko „običnih” trenutaka, vodi nas do dubokog promišljanja o razmišljanju djeteta, a posebno o određenim ljudskim odnosima unutar obitelji i šire.

Također, snaga koncepta Hervé Tulleta, koji je zaslužan i za likovno oblikovanje predstave, ne leži samo u estetici već i u samom kreativnom procesu – pruža obilje raznolikih prijedloga za igru i stvaranje.

Mateja Bizjak Petit, redateljica i dramaturginja ove predstave te jedna od prevoditeljica, ističe kako autori zastupaju ideju da je za razvoj djece ključna – igra. Igra je, unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svoj djeci na svijetu zajednička i ono što ih spaja. Tako je „Oh la la“ priča koja poziva djecu da slobodno maštaju i stvaraju, ali i roditelje da nađu dijete u sebi.

Kokreacija triju dječjih kuća

Autorsku ekipu predstave čine i prevoditeljice Maša Jazbec i Ksenija Mravlja, asistent redateljice i dramaturginje Anže Virant, scenografkinja i autorica lutaka Véronique Canevet, skladatelj Damien Félix i suradnica za scenski pokret Barbara Kanjc, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota poručila je kako je riječ o pravoj kokreaciji i koprodukciji između tri dječje kuće iz tri zemlje – Francuske, Slovenije i Hrvatske te čestitala svima koji od ovakvog projekta nisu odustali u današnjim, teškim uvjetima. Dodala je i kako ovaj iznimni program ima pravu europsku dimenziju te kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka ostvarilo suradnju s „kremom“ stvaralaštva za djecu.

Partner projekta je Festival Mondial des théâtres de Marionnettes, Charleville-Mézières, Francuska, a podržavaju ga DRAC Grand Est, Francuska te Francuski kulturni institut, Hrvatska.

Pjesnička monodrama na tri jezika

„Predstava je mišljena i izvodi se kao pjesnički monodrama tri glumca na tri različita jezika – francuskom, hrvatskom i slovenskom, a prvotna je ideja bila da za praizvedbu u Rijeci pojedine scene budu isprepletene sa sva tri glumca, što u trenutnoj situaciji nije moguće, no autori predstave su doskočili i tome pa će se tako ipak s riječke scene povremeno čuti sva tri jezika“, napomenula je ravnateljica Lupi Alvir.

Predstavu izvode Matic Lukšič (slovenska verzija), Benoit Flament (francuska verzija) i Petra Šarac (hrvatska verzija) koja, kako sama kaže, ima veliku odgovornost da sve važno i vrijedno što predstava nosi prenese svima – maloj i velikoj publici, a i sebi samoj.

„Oh la la“ je za uzrast 3+, premijera je u petak, 30. listopada, a svečane reprize u subotu, 31. listopada u 11:00 i 18:00 sati. Ulaznice se mogu kupiti putem portala Moje karte ili rezervirati na mail blagajna.gklri@gmail.com te kupiti sat vremena prije početka predstave na blagajni Kazališta.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije