U petak, 30. listopada u 18:00 i 19:30 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka bit će održana praizvedba i premijera hrvatske verzije predstave „Oh la la“ autora Bernarda Friota i Hervé Tulleta i redateljice Mateje Bizjak Petit.

„Oh la la“, igra riječi, boje i ritma, koprodukcija je Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Dječje kuće umjetnosti, Ljubljana (Slovenija) i Kolektiva Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux (Francuska) te sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Poezija za djecu

„Oh la la” predstava iznikla je na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj, osjećajnoj. To je predstava koja nam omogućava da steknemo dojam „što je na umu” maloj i ono malo starijoj djeci. „Ovo je neuobičajen projekt za hrvatsko lutkarstvo i kazališnu scenu za djecu s obzirom na to da predstava počiva na poeziji za djecu, što je u hrvatskim kazalištima rijetkost“, istaknula je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir na samom početku konferencije za medije.

„Ideal Expo”, koncept velikog francuskog ilustratora i likovnog umjetnika Hervé Tulleta, poslužio je kao polazna točka za inscenaciju stihova Bernard Friota koje je taj poznati francuski književnik i pjesnik za djecu spjevao baš za predstavu „Oh la la“. Bernard Friot u ovom pjesničkom monologu, kojeg je nesumnjivo napisao dječačić koji još uvijek živi u njemu, uvlači i nas u stvarnost našeg društva gdje materijalni uspjeh prečesto i prebrzo ima prednost nad čovječanstvom i osjetljivošću bića. U nekoliko situacija svakodnevnog života, u nekoliko „običnih” trenutaka, vodi nas do dubokog promišljanja o razmišljanju djeteta, a posebno o određenim ljudskim odnosima unutar obitelji i šire.

Također, snaga koncepta Hervé Tulleta, koji je zaslužan i za likovno oblikovanje predstave, ne leži samo u estetici već i u samom kreativnom procesu – pruža obilje raznolikih prijedloga za igru i stvaranje.

Mateja Bizjak Petit, redateljica i dramaturginja ove predstave te jedna od prevoditeljica, ističe kako autori zastupaju ideju da je za razvoj djece ključna – igra. Igra je, unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svoj djeci na svijetu zajednička i ono što ih spaja. Tako je „Oh la la“ priča koja poziva djecu da slobodno maštaju i stvaraju, ali i roditelje da nađu dijete u sebi.

Kokreacija triju dječjih kuća

Autorsku ekipu predstave čine i prevoditeljice Maša Jazbec i Ksenija Mravlja, asistent redateljice i dramaturginje Anže Virant, scenografkinja i autorica lutaka Véronique Canevet, skladatelj Damien Félix i suradnica za scenski pokret Barbara Kanjc, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota poručila je kako je riječ o pravoj kokreaciji i koprodukciji između tri dječje kuće iz tri zemlje – Francuske, Slovenije i Hrvatske te čestitala svima koji od ovakvog projekta nisu odustali u današnjim, teškim uvjetima. Dodala je i kako ovaj iznimni program ima pravu europsku dimenziju te kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka ostvarilo suradnju s „kremom“ stvaralaštva za djecu.

Partner projekta je Festival Mondial des théâtres de Marionnettes, Charleville-Mézières, Francuska, a podržavaju ga DRAC Grand Est, Francuska te Francuski kulturni institut, Hrvatska.

Pjesnička monodrama na tri jezika

„Predstava je mišljena i izvodi se kao pjesnički monodrama tri glumca na tri različita jezika – francuskom, hrvatskom i slovenskom, a prvotna je ideja bila da za praizvedbu u Rijeci pojedine scene budu isprepletene sa sva tri glumca, što u trenutnoj situaciji nije moguće, no autori predstave su doskočili i tome pa će se tako ipak s riječke scene povremeno čuti sva tri jezika“, napomenula je ravnateljica Lupi Alvir.

Predstavu izvode Matic Lukšič (slovenska verzija), Benoit Flament (francuska verzija) i Petra Šarac (hrvatska verzija) koja, kako sama kaže, ima veliku odgovornost da sve važno i vrijedno što predstava nosi prenese svima – maloj i velikoj publici, a i sebi samoj.

„Oh la la“ je za uzrast 3+, premijera je u petak, 30. listopada, a svečane reprize u subotu, 31. listopada u 11:00 i 18:00 sati. Ulaznice se mogu kupiti putem portala Moje karte ili rezervirati na mail blagajna.gklri@gmail.com te kupiti sat vremena prije početka predstave na blagajni Kazališta.

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije