Ovaj psihološki triler o životu i ljubavi u svojoj 87. godini režira jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta, Neva Rošić koja se od sredine 90-ih povremeno se bavi i režijom, najčešće upravo u riječkom Kazalištu.

Enigmatske varijacije  vrlo su neobična ljubavna priča. Pojavljuju se samo dva lika, novinar i pisac, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Zanimljivost ove ljubavne intrige počiva na plećima dvojice izvanrednih glumaca kakvi su, na našu sreću, Aleksandar Cvjetković i Mirko Soldano. Cijeli komad je vrlo intrigantan događaju se neprekidne psihološke promjene i neobični obrati. Naslov je autor posudio od skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. U tekstu se pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Osim o ljubavi, komad govori i o usamljenosti i strahu od samoće u bolesti – temi koja nam je sigurno u ovom trenutku jako bliska”, ističe legendarna Neva Rošić vjerujući kako će predstava publici pružiti gotovo “dva sata napete igre, verbalnih dvoboja i pametnih misli”.

Enigmatske varijacije / Foto: Dražen Šokčević

U ”Enigmatskim varijacijama” sukob dvojice muškaraca ujedno predstavlja i sučeljavanje dvaju nasuprotnih principa: fikcije i stvarnosti, života u osami i pisanju te obične svakodnevice, ljubavi i žudnje.

“Za ovakvu predstavu treba ponovno uvježbati ono što smo radili kod profesora Tonka Lonze, a sada opet radimo s Nevom. Pitanje je govornog aparata, tehnike, logike, brzine i daha za izgovoriti sve te riječi, a sve treba imati svoju dinamiku i privlačnost i šutnje i emocije najviše.  Publici spremamo psihološki krimić koji u sebi sadrži i ljubav i razočaranja i izdaju i napade i obrane i smrti…”, kaže Aleksandar Cvjetković.

S druge strane, Mirko Soldano  o tekstu kaže: “Izazovan je i kompleksan. Polimorfan je i kontradiktoran do posljednje replike upravo kao i lik Erika Larsena kojeg utjelovljujem. Mogao bih definirati ovo djelo kao triler, putovanje „vojnika ljubavi“ po međi između istine i laži, u opasnoj skliskoj igri.”

Enigmatske varijacije / Foto: Dražen Šokčević

Autorski tim predstave uz Nevu Rošič čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.

Autor Éric-Emmanuel Schmitt, dramatičar, romanopisac, esejist, filmski scenarist i redatelj pripada među najistaknutije i najizvođenije suvremene francuske autore. Sveučilišni profesor filozofije svoju je književnu karijeru započeo 1990-ih. Njegova djela prevedena su na više od 50 jezika. Uz brojne prestižne književne nagrade, za svoj kazališni rad je 2001. nagrađen godišnjom nagradom Francuske akademije za kazališno stvaralaštvo.

Dram(m)a centar „Zajc“: novi prostori, novo vrijeme za dva dramska ansambla

Premijerom izvedbom „Enigmatskih varijacija“ u petak će biti inauguriran Dram(m)a centar „Zajc“, obnovljeni prostor u zgradi ex Ivexa (Delta 5). Riječ je o nastavku obnove „Zajca“  u okviru koje su, spomenimo samo posljednji projekt, dijelom nekorišteni prostori u kazališnoj zgradi nedavno obnovljeni i prenamijenjeni te je tako nastala Galerija „Zajc“, prva i jedina kazališna galerija u Hrvatskoj.

Kao i Kazališna galerija „Zajc“ i ideja o Dram(m)a centru nastala je uslijed pandemijskih okolnosti, kada su se ansambli radi zdravstvene sigurnosti morali fizički odnosno prostorno odvojiti. Tadašnja nužnost prerasla je u novi koncept prema kojem su direkcije Hrvatske i Talijanske drame svoj stalni dom pronašle u istom prostoru koji im je osigurao i toliko potreban prostor za probe te rasterećenje pozornice koju inače dijele čak četiri ansambla i Riječki simfonijski orkestar za svoju koncertnu djelatnost. Osim što će se dramskim ansamblima olakšati rad, ali i međusobno povezivanje, i Riječko kazalište mladih „Kamov“ konačno će dobiti prave profesionalne uvjete za svoj rad kao što će se otvoriti i prostor za aktivnosti programa razvoja publike.

(Fotografije je snimio Dražen Šokčević)

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije