Konferencija je održana u organizaciji udruge Centar za kulturu dijaloga, u sklopu projekta „Moje mjesto pod suncem“, a rezultate su predstavili autori istraživanja „Izazov siromaštva i socijalne isključenosti djece na području Rijeke i Gospića“, dr. sc. Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu i prof. soc. ped. Gordana Šimunković s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Dr. sc. Stubbs: Kao društvo u cjelini nalazimo na korak do siromaštva

Prema riječima dr.sc. Stubbsa slična studija rađena je i prije četiri godine na nacionalnoj razini i rezultati ovog istraživanja vrlo su slični. „Studija je pokazala da su samohrani roditelji, roditelji s manjim stupnjem obrazovanja, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većem riziku od siromaštva. Pokazalo se da roditelji iz obitelji na rubu siromaštva imaju probleme s rješavanjem stambenog pitanja, pronalaskom posla, često su prostori stanovanja neadekvatni za djecu, a ima i slučajeva gdje članovi obitelji gladuju. U cijeloj toj situaciji svoju ulogu igra i sustav socijalne zaštite koji nije uvijek usklađen s realnim potrebama obitelji, tako da to ispadne jedan začarani krug iz kojeg je teško izaći. Na cijelu situaciju je utjecala i pandemija koronavirusa koja je tijekom dvije godine još dodatno pogoršala situaciju, ljudi su ostajali bez posla, tako da je moj osobni dojam da se kao društvo u cjelini nalazimo na korak do siromaštva“, rekao je Stubbs i dodao kako bi problem dječjeg siromaštva trebao biti u većem fokusu hrvatskog društva i politike.

Rješenje u suradnji javnih institucija, udruga, građana i lokalnih politika

Projekt „Moje mjesto pod suncem“ kojeg provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga program je socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Program pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne. „Istraživanje je provedeno jer smo htjeli još bolje proučiti s kojim se konkretno problemima suočavaju i u kakvim uvjetima žive obitelji lošijeg socio-ekonomskog statusa i odgovaraju li postojeće institucionalne strategije na njihove potrebe. Jer u rješavanju ovog problema mora postojati suradnja između javnih institucija, udruga civilnog društva, privatnog sektora, građana i lokalnih politika“, istaknula je ispred Centra za kulturu dijaloga Ana Karakaš.

Konferencija o urbanom dječjem siromaštvu Foto Ivan Vranjić

Konferencija o urbanom dječjem siromaštvu u Gradskoj vijećnici / Foto Ivan Vranjić

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković tijekom konferencije je predstavila socijalne programe koje provodi Grad Rijeka, a tiču se navedene teme istaknuvši kako je socijalni program Grada Rijeke puno širi od nacionalnog programa, odnosno da je riječ o nadstandardu. „Ipak, svjesni smo da je institucionalni sustav neka sporiji i krutiji i upravo iz tog razloga je važno da postoje udruge kao što je ova koje ipak mogu reagirati brže i fleksibilnije su i oni na neki način svojim aktivnostima popunjavaju rupe u sustavu. Grad Rijeka već dugi niz godina financijski potpomaže projekt Moje mjesto pod suncem, sudjelovali smo i u uređenju nedavno otvorenog novog prostora u kojem se projekt provodi i nastavit ćemo u njemu sudjelovati i pomagati i dalje“, istaknula je Mušković.

U planu set promjena u Socijalnom programu Grada Rijeke

Sudionicima konferencije uvodno se obratio i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je riječ o temi koja je izuzetno osjetljiva i teška, ali istovremeno i jako važna i tema o kojoj se treba više i glasnije govoriti.

„Socijalni program Grada Rijeke vrlo je širok, ali svjedoci smo sve većih socijalnih razlika u društvu i upravo kako bismo pratili postojeće stanje u planu nam je i određeni set promjena Odluka o socijalnoj skrbi Grada Rijeke koje će na novi način definirati oblike pomoći koje koristi određeni broj naših sugrađana i u kojem ćemo pokušati što je moguće više, a u našoj nadležnosti pratiti njihove realne potrebe budući da želimo da naš socijalni program bude razinu iznad državnog standarda posebni oni programi koji se odnose na djecu i mlade kao najosjetljivije dijelove našeg društva. Vjerujem da ćemo na rješavanju tog problema i u budućnosti nastaviti suradnju s brojnim udrugama civilnog društva kao što je udruga Centar za kulturu dijaloga“, istaknuo je gradonačelnik Marko Filipović.

(Autor naslovne fotografije je Ivan Vranjić)

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije