U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavljen je bogati program u sezoni 2019./2020., koji uz brojne nezavisne i vaninstitucionalne kulturne produkcije donosi i dio programa u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Program su predstavili ravnatelj HKD-a Edvin Liverić i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, navodeći kako je ovo prva prava sezona nakon otvaranja HKD-a kao ustanove na početku ove godine.

“HKD je zamišljen kao riječki kulturni centar s fokusom na suvremenu umjetnost – kazalište, ples, glazbu te slikovni izričaj u Galeriji Kortil, gdje uspostavljamo suradnju s nezavisnom scenom u Rijeci“, rekao je Liverić, kazavši kako je 90% termina već popunjeno te kako je HKD spreman za početak sezone.

Predstavljena nova sezona u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

Uz programske napretke, Edvin Liverić naveo je i one prostorne, istaknuvši kako je HKD postao prva kulturna ustanova u Rijeci s potpuno prilagođenim pristupom za osobe s invaliditetom – uređeni su ulazi u zgradu bez prepreka, dizalo za nepokretne
osobe i sanitarni čvorom za osobe s invaliditetom. Također, najavljeno je i rekonstruiranje koncepta atrija, čiji će cilj biti napraviti ugodno mjesto za boravak, uz opuštene događaje kao što su večeri poezije, plesni događaji prilagođeni za sve posjetitelje, manji koncerti, manje kazališne izvedbe, kao i druga dnevna događanja.

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar istaknuo zadovoljstvo programom i dosadašnjim radom HKD-a, rekavši kako ustanova uz Liverićevu ambicioznost već radi sve ono zbog čega je i osnovana. „Brzo se pokazalo koliko ovo mjesto bolje može funkcionirati nego dok je bilo pod Odjelom za kulturu“, rekao je Šarar, dodavši kako u proteklom ustroju nije postojao jaki tim ljudi koji koordinira i sažima sve događaje u HKD-u. Naglasivši kako je bitno podržati disperziju kulturnog sadržaja po gradu, osobito u kontekstu projekta Europske prijestolnice kulture i nadolazećeg art kvarta u bivšem kompleksu Benčić, Šarar je zaključio kako se HKD bori protiv provincijalne logike koja nalaže kako svi sadržaji moraju biti u samom centru grada, odnosno na Korzu.

Program HKD-a započinje 7. rujna predstavom „Idemo u živo“ Renea Bitorajca i Igora Mešina, a od 10. do 14. rujna održat će se treće izdanje History Film Festivala koje donosi 37 naslova povijesnog dokumentarnog filma, među kojima su mnogi premijerni.

100 godina Bauhaus škole u Kortilu

Od 10. do 30. rujna Galeriju Kortil zauzima izložba „bauhaus imaginista: collected research“ kojom se obilježava se 100 godina Bauhaus škole, uz raznovrsni popratni program – filmske projekcije u samoj galeriji, VR (virtual reality) iskustvo bauhausa, okrugli stol „Bauhaus i međunarodna arhitektura moderne“, kviz posvećen bauhausu, razgovore s autorima filmova
nakon projekcija.

Novost ove sezone predstavlja i povratak gostovanja Teatra Exit u Rijeci koja će se održavati četvrtcima na pozornici HKD-a, a započinju  nagrađivanom predstavom „Kauboji“ redatelja Saše Anočića 19. rujna. Slijede predstave „Kako misliš mene nema?!“ 3. listopada i „Dvoje“ 17. listopada, kao i još dvije predstave ovog zagrebačkog teatra u studenom i prosincu. Liverić je naglasio veliki interes Riječana za gostovanja Exita te najavio izgledan nastavak suradnje i u 2020. godini.

U produkciji HKD-a na Sušaku dolaze i dvije predstave pod zajedničkim nazivom „Novi val /
Nouvelle vague“ kojima će se predstaviti suvremena francuska plesna scena – „Muyte Maker“ 10. listopada, te „Collectif ES“ 19. listopada.

U sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture HKD će od 24. do 27. listopada ugostiti središnji plenarni skup Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti IETM posvećen odnosu publike i umjetnika, a očekuje se da će ga pohoditi oko 500 umjetnika, izvođača, profesionalaca u kulturi, producenata i kulturnih menadžera iz cijeloga svijeta.

U suradnji s Distune Promotionom u HKD-u 9. studenog održat će se glazbeno-scenski nastup „anarhičnog Brechtovog uličnog opernog tria“ The Tiger Lillies, a krajem godine, od 18. do 21. prosinca, u produkciji HKD-a i u suradnji s agencijom Music Time, Rijeka će dobiti novi festival etno glazbe „Etnopolis“. Prema riječima ravnatelja HKD-a, fokus prvog izdanja festivala bit će na etno-glazbi iz regije, dok se u budućnosti planira baviti i širim etno-izričajem. Nastupit će Bilja Krstić & Bistrik Orchestra iz Srbije, Damir Imamović Sevdah Takht iz Bosne i Hercegovine, makedonska grupa Ljubojna te domaća Klapa Cambi uz Zoricu Kondžu.

Revija lutkarskih kazališta

Najavljeni su i tradicionalni programi koji se svake godine održavaju u prostorima HKD-a – Jazz Time od 14. do 16. studenog, Revija lutkarskih kazališta od 3. do 11. prosinca, filmski festival „Uhvati film“ od 29. do 30. listopada, a svoje produkcije predstavit će i predstavnici nezavisne riječke scene kao što su Kazališna radionica Malik, Kreativni laboratorij suvremenog kazališta Krila, plesna grupa Flame, uz razna kazališna i stand-up gostovanja.

Što se tiče Galerije Kortil, Liverić je istaknuo kako je velika ljetna izložba Marca Chagalla u malo manje od 3 mjeseca primila oko 4.000 posjetitelja, navodeći kako se i u budućnosti mogu očekivati izložbe slične vrste. Nakon već najavljene izložbe „bauhaus imaginista“, u Kortilu će se postaviti Salon crno-bijele fotografije od 9. do 17. listopada, izložba kojom Fotoklub Color okuplja najbolje hrvatske i strane fotografe u crnobijeloj fotografiji, a od 21. listopada do 2. studenog u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita izlagat će se opus Arsena Roje, autora koji je napustio rodni Split davnih 60-ih godina, da bi u karijeru nastavio u SAD-u.

Izložba „Gradovi duhovi“ fotografa Zdenka Vukelića bit će otvorena od 4. do 10. studenog, dok će se u suradnji s Centrom za proširene medije riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, na izložbi „Glowing Globe“, od 13. do 23. studenog predstaviti niz domaćih i stranih autora u domeni virtualne i proširene stvarnosti.

Slijedi izložba „European Heritage Volunteers“ od 26. studenog do 10. prosinca kojom se, u prilog promocije volonterstva uoči 2020. godine, predstavlja recentne projekte ove europske mreže, a godina se u Galeriji Kortil završava sa slovenskim „Bijenalom neovisne ilustracije“ koje će se u moći pogledati tijekom prosinca.

Programi za 2020. godinu većim dijelom će biti rezervirani za događanja u sklopu projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u kojem HKD kao organizator sudjeluje sa festivalom suvremenog plesa Spring Forward. 10. izdanje festivala, koje se svake godine održava u drugom gradu Europe, u Rijeku će stići od 24. do 26. travnja 2020. godine kao dio EPK, odnosno programskog pravca Slatko i slano, a na njemu će se predstaviti 20 izvedbi te preko 80 mladih umjetnika iz cijele Europe – plesača, koreografa, glazbenika i vizualnih umjetnika.

Preostali programi koji će se održavati u HKD-u u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bit će najavljeni kao dio cjelokupnog programa ovog projekta početkom listopada.