Predstavljanju monografije prisustvovali su predsjednik i dopredsjednik HNK Orijent 1919 Saša Matijaš i Marinko Koljanin, recenzent profesor dr. sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ali i bivši i sadašnji igrači te mnogi vezani uz stogodišnju povijest kluba.

U ime Grada Rijeke predstavljanju knjige prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, koji je istaknuo kako je priča o Orijentu puno više od priče o nogometnom klubu – Orijent je dio riječkog identiteta.

Stota godišnjica kluba

„Stotu godišnjicu Orijent je dočekao u punom sjaju – s uređenim stadionom, novom opremom i dobrom igrom, koja je klub odvela u drugu ligu“, kazao je Filipović, čestitavši na uspjehu svima, od uprave preko igrača do navijača, Orijentu odanih „Red Fuckersa“.

Osim sportske dimenzije autor monografije upotpunio je tekst navođenjem prijelomnih društvenih i političkih događaja dvadesetoga stoljeća koji su se odrazili i na odnose u nogometu.

„U knjizi su oživjele priče stogodišnje klupske povijesti, u čast i spomen brojnih pregalaca, igrača, djelatnika i poklonika koji su dio svoga života posvetili voljenom klubu“, kazao je Matijaš, dok Koljanin nije propustio spomenuti kako je Orijent bio i ostao buntovnički i radnički klub.

Kao predstavnici Uprave Orijenta Matijaš i Koljanin istaknuli su kako, nastavljajući se na stogodišnju povijest kluba, koji je imao svojih uspona i padova, namjeravaju i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za treniranje, odnosno pronaći način za uređenje pomoćnog igrališta.

Obimna građa s 400 fotografija

Knjiga je koncesijski podijeljena u tri dijela, a na 450 stranica donosi preko 400 fotografija, od samih početaka do danas, 15 karikatura Miše Cvijanovića te pregršt podataka iz povijesti kluba, od predstavljanja triju najvažnijih generacija igrača do opisa rivalstva između nogometnih klubova Rijeke i Orijenta.

„Posebno poglavlje je posvećeno Orijentovim suvremenicima, „malim ljudima“ koji su bili simboli i obilježili klub, poput legendarnog navijača Oskara Blažine ili dragog Joje, koji više nisu među nama“, kazao je Lazzarich, istaknuvši kako je unatoč činjenici da je klub imao svoje padove, prije svega orijentirao na sve pozitivno, pohvalno i vrijedno kroz stogodišnju povijest kluba.

O svom doživljaju Orijenta u knjizi pišu i dva doajena hrvatske sportske publicistike, Igor Duvnjak i Igor Vranić. Grafički je urednik Branko Lenić, a pored dr. sc. Željka Bartulovića, knjigu je recenzirao i dr. sc. Vilko Petrić. Bartulović je istaknuo kako je posebna vrijednost knjige, osim što je na jednom mjestu okupljeni mnogi podaci i tako spašeni od zaborava, što je povijest kluba predstavljena i kroz izravna živućih svjedoka povijesti kluba.

Pripremu i tiskanje knjige omogućili su Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Kalendar događanja

Predstava
 • 08.07. – 11.07.
 • (20:00)

“Tri praščića” Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Na Trgu Riječke rezolucije četiri većeri zaredom, od 8. do 11. srpnja, izvodi se predstava za djecu "Tri praščića" Gradskog kazališta lutaka Rijeka....

Detaljnije

Predstava
 • 10.07. – 11.07.
 • (20:30)

Rad panike

U petak i subotu, 10. i 11. srpnja 2020. u 20.30 sati, u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, na Grobničkom polju se premijerno izvodi predstava „Rad panike“ skupine BAD.co...

Detaljnije

Festival
 • 10.07. – 11.07.
 • (10:00)

Ulični festival “Zvukom preko vode”

Zvukom preko vode je novoosmišljeni festival na otvorenome koji će na jednom mjestu ujediniti niz umjetnosti u pravi ulični festival u Rijeci, smješten u prostor lučke infrastrukture kao simbola grada. Program će se odvijati 10. i 11....

Detaljnije

Sport
 • 11.07.
 • (09:00)

Rijeka na jedan dan postaje i prijestolnica ekstremnog sporta

Challenge Tour 2020. nastavlja se 11. srpnja u skate parku na Krnjevu, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture...

Detaljnije

Festival
 • 11.07. – 12.07.
 • (19:00)

Kontakt

U subotu, 11. srpnja 2020. u Harteri se sprema pravi open air event! Tri stejdža - Terrazza, Volte i Mezanin ugostit će riječke kolektive i individue koji su nestrpljivo (do)čekali vrijeme da se opet sretnemo na flooru....

Detaljnije

Festival
 • 16.07. – 23.07.
 • (00:00)

4. dječji Festival Tobogan

Veseli toboganski tjedan ovoga puta publici nudi 30-ak radionica te 20-ak javnih događaja...

Detaljnije

Skip to content