Predstavljanju monografije prisustvovali su predsjednik i dopredsjednik HNK Orijent 1919 Saša Matijaš i Marinko Koljanin, recenzent profesor dr. sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ali i bivši i sadašnji igrači te mnogi vezani uz stogodišnju povijest kluba.

U ime Grada Rijeke predstavljanju knjige prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, koji je istaknuo kako je priča o Orijentu puno više od priče o nogometnom klubu – Orijent je dio riječkog identiteta.

Stota godišnjica kluba

„Stotu godišnjicu Orijent je dočekao u punom sjaju – s uređenim stadionom, novom opremom i dobrom igrom, koja je klub odvela u drugu ligu“, kazao je Filipović, čestitavši na uspjehu svima, od uprave preko igrača do navijača, Orijentu odanih „Red Fuckersa“.

Osim sportske dimenzije autor monografije upotpunio je tekst navođenjem prijelomnih društvenih i političkih događaja dvadesetoga stoljeća koji su se odrazili i na odnose u nogometu.

„U knjizi su oživjele priče stogodišnje klupske povijesti, u čast i spomen brojnih pregalaca, igrača, djelatnika i poklonika koji su dio svoga života posvetili voljenom klubu“, kazao je Matijaš, dok Koljanin nije propustio spomenuti kako je Orijent bio i ostao buntovnički i radnički klub.

Kao predstavnici Uprave Orijenta Matijaš i Koljanin istaknuli su kako, nastavljajući se na stogodišnju povijest kluba, koji je imao svojih uspona i padova, namjeravaju i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za treniranje, odnosno pronaći način za uređenje pomoćnog igrališta.

Obimna građa s 400 fotografija

Knjiga je koncesijski podijeljena u tri dijela, a na 450 stranica donosi preko 400 fotografija, od samih početaka do danas, 15 karikatura Miše Cvijanovića te pregršt podataka iz povijesti kluba, od predstavljanja triju najvažnijih generacija igrača do opisa rivalstva između nogometnih klubova Rijeke i Orijenta.

„Posebno poglavlje je posvećeno Orijentovim suvremenicima, „malim ljudima“ koji su bili simboli i obilježili klub, poput legendarnog navijača Oskara Blažine ili dragog Joje, koji više nisu među nama“, kazao je Lazzarich, istaknuvši kako je unatoč činjenici da je klub imao svoje padove, prije svega orijentirao na sve pozitivno, pohvalno i vrijedno kroz stogodišnju povijest kluba.

O svom doživljaju Orijenta u knjizi pišu i dva doajena hrvatske sportske publicistike, Igor Duvnjak i Igor Vranić. Grafički je urednik Branko Lenić, a pored dr. sc. Željka Bartulovića, knjigu je recenzirao i dr. sc. Vilko Petrić. Bartulović je istaknuo kako je posebna vrijednost knjige, osim što je na jednom mjestu okupljeni mnogi podaci i tako spašeni od zaborava, što je povijest kluba predstavljena i kroz izravna živućih svjedoka povijesti kluba.

Pripremu i tiskanje knjige omogućili su Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije