Književna Rijeka

Ovom prigodom je predsjednica ogranka Silvija Benković Peratova istaknula da se nastavlja tradicija izdavanja časopisa četiri puta godišnje, odnosno u tromjesečnim razdobljima.

Glavni urednik časopisa Igor Žic naveo je da je ovaj časopis među rijetkim istovrsnim časopisima u zemlji koji izlazi u skladu s planom.

Ovaj broj, drugi u ovoj godini, u glavnini je posvećen godišnjicama i to 100. godini od rođenja i 70. od smrti Ivana Gorana Kovačića te 70. godini života i 50 godina djelovanja u kulturi Bože Mimice.

Stoga su u ovom izdanju “Književne Rijeke” objavljeni tekstovi Božidara Petrača povodom 100. godišnjice rođenja Ivana Gorana Kovačića te tekstovi Mladena Urema, Marinka Kovačevića i Đonija Božića o Kovačićevu životu i stvaralaštvu.

Ervin Dubrović je napisao prigodni tekst o 50. godišnjici djelovanja Bože Mimice u kulturi.

Među proznim djelima u novom broju “Književne Rijeke” su aforizmi i izbor misli Miguela de Cervantesa u prijevodu Željke Lovrenčić, priča Gabrielle Chmet “Vitez” koja govori o razdoblju de Cervantesova života, a tu su i nova prozna ostvarenja Milka Valenta i Davora Velnića.

Među esejima je tekst Davor Velnića o sabranim djelima Slobodana Novaka i Milovana Buchbergerea o Janku Poliću Kamovu.

Kao i u nizu izdanja “Književne Rijeke” do sad, objavljeno je nekoliko tekstova književnosti za djecu i mladež te poezija.