Četrnaestu godinu zaredom jedan od najuglednijih festivala suvremene fotografije na području jugoistočne Europe, Rovinj Photodays predstavlja nagrađivane autore u šest natjecateljskih kategorija, a radovi će postati dio fundusa riječkog MMSU-a.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 2900 fotografija iz 16 zemalja svijeta. Brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske i drugih svjetskih zemalja. Najbolje od pristiglih fotografija ove godine su birali predsjednik žirija i direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon iz Beča dejan Sluga, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Sabina Salamon i fotograf Hrvoje Slovenc.

Ocjenjivački sud imao je zadaću odabrati finaliste natječaja u šest natjecateljskih kategorija -arhitektura, pejzaž, portret, dokumentarna fotografija, moda i akt-tijelo te među njima odabrati dobitnika Grand Prix-a, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja, s nagradnim fondom od 2.000 eura.

Prema riječima predsjednika žirija Dejana Sluge, ove su se godine istaknuli pripadnici mlađe generacije fotografa.

Kustosica riječkog MMSU-a Sabina Salamon objasnila je i što ova donacija fotografija znači za muzej. „Jedna od smjernica prikupljanja građe za Zbirku fotografije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti je praćenje suvremene fotografske produkcije, pa nam je donacija radova finalista Rovinj Photodaysa od izuzetnog značaja. Počašćeni smo da nas je voditelj festivala Denis Redić odabrao za novog partnera, nakon duge suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu. Pritom treba naglasiti da su to autori iz raznih krajeva svijeta  i da je to lijepa prilika vidjeti što se i kako na polju suvremene fotografije razmišlja i radi, koje su poveznice i razlike. Isto tako, ponekad je to prilika doći do sasvim novih imena do kojih bismo teško došli, a s kojima na ovaj način stvaramo kontakte i potencijalno ih dovodimo u Rijeku“, rekla je Salamon.

Cilj festivala je omogućiti kvalitetnu platformu za networking i promidžbu radova te mogućnost razmjene iskustava i znanja iz područja fotografije stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i okruglom stolu za temu Valoriziranje umjetničke fotografije u suvremenoj fotografskoj sceni u kojoj će sudjelovati direktor festivala Denis Redić, kustosica Sabina Salamon i predsjednik Foto kluba Rijeka Borislav Božić.

Za sudjelovanje za ovom događanju posjetitelji trebaju imati COVID potvrde.

(Foto: Rovinj Photodays_Simon Chang)