Hrvatska inačica predstave za djecu “Oh la la” autora Bernarda Friota i Hervea Tulleta, u režiji Mateje Bizjak Petit, praizvedena je u Gradskom kazalištu lutaka.

Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Dječje kuće umjetnosti, Ljubljana (Slovenija) i Kolektiva Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux (Francuska) te sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

“Oh la la” iznikla na poeziji, osmišljena je i izvodi se kao pjesnička monodrama troje glumaca na tri jezika – francuskom, hrvatskom i slovenskom. Prvotna je ideja bila da za praizvedbu u Rijeci pojedine scene izvode sva tri glumca, što u trenutnoj situaciji nije moguće, ali se u predstavi ipak mogu čuti sva tri jezika.

Predstavu Oh la la izvodi Petra Šarac

Hrvatsku verziju predstave “Oh la la” izvodi sjajna Petra Šarac

Koncept velikoga francuskog ilustratora i likovnog umjetnika Hervé Tulleta “Ideal Expo” poslužio je kao polazna točka za stihove poznatoga francuskog književnika i pjesnika za djecu Bernarda Friota i njihovo postavljanje na scenu.

Hrvatsku verziju predstave izvodi Petra Šarac, u francuskoj nastupa Benoit Flament, a u slovenskoj Matic Lukšič. U autorskom timu su i scenografkinja i autorica lutaka Véronique Canevet, skladatelj Damien Félix i suradnica za scenski pokret Barbara Kanjc, a svjetlo su oblikovali Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić.

Predstava će reprizno biti izvedena i u sklopu 25. revije lutkarskih kazališta, što se u Rijeci održava od 2. do 10. studenoga.

Partner projekta je Festival Mondial des théâtres de Marionnettes, Charleville-Mézières iz Francuske, a podupiru ga DRAC Grand Est, iz Francuske te Francuski kulturni institut iz Hrvatske.