U sklopu programa svečanog zatvaranja 16. festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić, koji se održavao u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split od 3. do 6. travnja, proglašene su nagrade najboljim ostvarenjima.

Stručni žiri Festivala ove je godine bio u sastavu Ivo Perkušić, glumac i ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split, Magdalena Mrčela, spisateljica, novinarka, prof. hrvatskog jezika i književnosti te Anastasija Jankovska, glumica i redateljica. Dvije njihove nagrade dobila je hit-predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Mrljek i Prljek“, koja se na Festivalu predstavila 5. travnja, i to nagradu za najbolju predstavu u cjelini te nagradu za najbolji tekst predstave Davidu Petroviću.

Tri slikovnice – „Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju“, „Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak“ i „Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan“ već spomenute autorice tekstova Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec u predstavu je objedinio i pretočio David Petrović, koji je i autor dramatizacije. „Raspisati tekst iz likovnosti izazovan je zadatak s kojim se redatelj David Petrović hrabro uhvatio u koštac. Tekst je koncizan, precizan, bez jezičnih viškova, vješto komponiran kao priča u cjelini, kompozicijski čist i duhovit. Predstava je, jezično rečeno, ukrasni pridjev slikovnici“, stoji u obrazloženju žirija za nagradu Davidu Petroviću za najbolji tekst predstave.

Sjajan autorski tim „Mrljeka i Prljeka“ čine i Luči Vidanović koja je prema ilustracijama iz slikovnica Jelene Brezovec kreatorica i tehnologinja lutaka te scenografkinja te skladatelj Krešimir Kunda, oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić i suradnica za scenski pokret Martina Hrlić Rogić. Glumački ansambl koji publiku svih uzrasta i educira i nasmijava u sastavu je Karin Fröhlich, Alexa Đakovića, Andreje Špindel, Petre Šarac i Damira Orlića.

Za najbolju predstavu u cjelini obrazloženje žirija glasi: „U jasno strukturiranoj dramaturgiji bez redundancija isprepliću se gklumačke vještine, jezična raznolikost, humor i najvažnije – edukativna komponenta. Iako tematski određena za usvajanje higijenskih navika kod djece, takva premisa nije oduzela višeslojnost kazališnog uprizorenja. Edukativni je segment suptilno naznačen, a nije uskratio sve ljepote koje nude inovativna scenska rješenja, od vanjskih elemenata do precizno izgovorene dramske riječi. Scensko je uprizorenje maštovito, a glumci su, vođeni spretnim redateljskim rješenjima, slikovnice vjerno prenijeli u trodimenzionalni svijet djece i odraslih.

Prisjetimo se, za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu selektorica Ana Tonković Dolenčić odabrala je osam za natjecateljski dio programa, među kojima i ovaj hit riječkih lutkara čija je premijera bila u veljači prošle godine.

(Foto: GKL Rijeka press)