Mladen Iličković, novinar i urednik HRT-ove emisije „Eko zona“ na Svjetski dan voda, 22. ožujka, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održao je edukativno predavanje i prezentaciju na temu vrednovanje voda i klimatskih promjena.

Stručno izlaganje namijenjeno široj javnosti održano je s ciljem podizanja svijesti o važnosti pravilnog vrednovanja vode kako bi je zaštitili za buduće naraštaje te sve većem negativnom utjecaju klimatskih promjena. U sklopu predavanja prikazani su film „Posljedice proizvodnje hrane i lijekova“ i reportaža iz emisije „Eko zona“ o inovativnim načinima borbe protiv gubitaka vode.

Na skupu u Gradskoj viječnici govorili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Organizator događanja je KD Vodovod i kanalizacija u suradnji s Gradom Rijeka. Predavanje se moglo pratiti i online, pa svi oni koji su ga propustili, i dalje ga mogu pogledati.

Ovogodišnji 28. po redu Svjetski dan voda pod sloganom “Vrednovanje voda” odgovara na pitanje “Što voda znači tebi?“. Ujedno je to i poziv diljem svijeta na iznošenje vlastitih priča, iskustava i razmišljanja o značenju vode, a koji su pod ključnom riječi Water2Me predstavljeni na društvenim mrežama i u Izvješću Ujedinjenih naroda o razvoju na području voda. Riječ je o svojevrsnoj digitalnoj kampanji koja ima za cilj osvijestiti i približiti poimanje pojedinca o vrijednosti vode s ekonomskog, socijalnog ili kulturološkog aspekta.

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše. Društva koja na vrijeme ne počnu provoditi mjere prilagodbe mogu se suočiti s negativnim posljedicama klimatskih promjena za okoliš i gospodarstvo, čime se ugrožava njihov održivi razvoj. Prilagodba klimatskim promjenama podrazumijeva predviđanje negativnih učinaka i poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se spriječila ili minimizirala šteta koju one mogu uzrokovati. Primarni cilj prilagodbe je smanjenje klimatske ranjivosti posebnih područja, gospodarskih sektora ili stanovništva.