Županijske muzejske ustanove, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja kao i Prirodoslovni muzej Rijeka, nakon što su proteklih mjesec i pol intenzivno radili kako bi ostali u kontaktu sa svojim posjetiteljima družeći se u virtualnom svijetu, u pripremama su za ponovno otvaranje vrata, javlja Primorsko-goranska županija.

Zahtjevan je to posao budući da se rad muzeja mora organizirati sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smjernicama za normalizaciju rada muzeja i galerija koju je izdalo Ministarstvo kulture te uz provedbu nužnih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pripreme za novi način rada

Kako Muzeji djeluju na više lokacija, radi specifičnosti svake od njih, potrebno je nekoliko dana da se provedu potrebne pripreme.

„Već smo tijekom proteklog vikenda započeli s organizacijom i aktivnostima u cilju pripreme za neke od potrebnih preinaka i prilagodbi, a za zadovoljavanje preporuke o obavezi osiguravanja razmaka od dva metra, potrebno je izraditi plan kretanja posjetitelja na siguran način. Bez obzira što je jedna od naših lokacija,  Guvernerova palača impozantna svojom veličinom, da biste zadovoljili odredbu odluke da je u zatvorenim prostorima potrebno osigurati distancu od dva metra u svim smjerovima, morate pri izradi plana kretanja posjetitelja voditi računa o uskim grlima“, ističe ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić.

Dodaje da je uz navedeni plan kretanja posjetitelja, potrebno nabaviti plexiglas pregrade za prostor prodaje ulaznica, nabaviti veće količine sredstava za dezinfekciju, maske, rukavice, izraditi i montirati oznake po muzeju koje će posjetitelje upozoravati na mjere kojih se tijekom boravka moraju pridržavati. U međuvremenu, Muzej će i dalje biti aktivan u objavljivanju online sadržaja na svojoj Facebook stranici.

Prirodoslovni muzej se otvara 4. svibnja

I u Prirodoslovnom muzej Rijeka pripremaju se za novi način rada. “Trenutno radimo na mapiranju kritičnih zona u izložbenom prostoru Muzeja te planu kretanja posjetitelja u našem Muzeju koji je specifičan po svom razvedenom i relativno malenom prostoru. Želimo omogućiti posjetiteljima da uživaju u našim stalnim postavima, izložbama i istraživanju ljepota prirodne baštine naše Županije, ali isto tako moramo pružiti sigurnost za očuvanje zdravlja naših posjetitelja i djelatnika, u skladu sa svim preporukama. Otvaranje Muzeja za javnost u ovim novim uvjetima očekujemo u ponedjeljak, 4. svibnja 2020. godine“, kaže ravnateljica Željka Modrić Surina.

U međuvremenu nastavljaju s intenzivnom komunikacijom s publikom preko svih dostupnih digitalnih kanala. „Kroz platformu Facebook stranice Muzeja te putem novosti elektronskom poštom, objavljujemo članke, fotografije i videozapise o znanstvenim i stručnim istraživanjima naših djelatnika, postojeće kontinuirane projekte Muzeja prilagođavamo novim uvjetima, pripremamo online popularno-znanstvena predavanja Prirodoslovnog kluba Liburnija, Šašavi znanstvenici dobivaju pojašnjenja za izvedbu zabavnih pokusa u kućnom laboratoriju, program Educiraj se i zabavi uz #PMR trenutni je nadomjestak za raznolike prirodoslovne radionice, a kroz njega nastojimo pružiti dio njihovog edukativno-kreativnog sadržaja. Također predstavljamo izložbe u organizaciji i suorganizaciji Muzeja te popratne producirane publikacije, otkrivamo muzejsku građu pohranjenu u depou Muzeja i detaljnije upoznajemo s izlošcima u stalnim postavima, retrospektivnim pogledom kroz PMRetrovizor, šetamo lentom vremena Muzeja i prisjećamo se početaka njegovog rada“, kaže Modrić Surina. Ističe da se u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, nastavljaju radovi na uređenju Interpretacijskog centra i Stalnog postava Muzeja u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana.

Kalendar događanja