Početak listopada u Rijeku i ove godine dovodi plesne umjetnike. Od 9. do 13. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Exportu na Delti i Filomdrammatici održat će se peti po redu Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa. Iako smanjenog obujma zbog poštivanja epidemioloških mjera i preporuka, moći će se pogledati četiri predstave te sudjelovati u edukativnom, razgovornom i filmskom popratnom programu.

Festival u petak, 9. listopada, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati otvara predstava „Kill B.“ Mije Zalukar i Brune Isakovića (Malo sutra, HR). Njihov rad, koji se izvedbeno-vizualno referira na jedno od kultnih Tarantinovih ostvarenja – film „Kill Bill“, ujedno je i analiza njihova dugogodišnjeg profesionalnog odnosa koji propituje hijerarhijsku strukturu unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera.

Dan poslije, u subotu 10. listopada, održat će se dvije predstave. U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19 i 30 sati, Ognjen Vučinić (MASA dance company, HR) predstavit će publici svoju interpretaciju rave kulture u predstavi „RAVE (ON)!“. Rave kultura za njega je društvena uspomena, njegov pokušaj da se osjeća kao dio zajednice stvarajući vezu s plemenom kroz ples i tjelesnost. U Exportu na Delti u 21 sat, Žak Valenta (Trafik, HR) predstavom „Situacija u tijelu / No more body“, također referirajući se na filmsku umjetnost točnije film „Nebo nad Berlinom“ Wima Wendersa, preispitivat će tjelesnu somatiku kao i psihološke narative proizašle iz procesa iscjeljivanja i oporavka.

Festival će u utorak, 13. listopada, zatvoriti predstava „Kompas“ Simone Aughterlony, Petre Hrašćanec i Saše Božića. Predstava je to koja gledateljima nudi žensku interpretaciju grčkog epa o Odiseju, a bit će izvedena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 20 sati. Dva dana ranije, u nedjelju 11. listopada, zainteresirani su pozvani u Filodrammaticu u 19 sati na razgovor s autoricom Simone Aughterlony čiji će fokus biti projekt „Kompas“ i queer koncepti koje autorica već više od desetljeća propituje u svom radu. Prostor Plus, glavni organizator festivala Periskop, predstavu „Kompas“ i razgovor s autoricom donosi u suradnji s Europskom prijestolnicom kulture – Rijeka 2020.

Popratni program donosi razgovore, plesne filmove i edukacije

U popratnom programu organizatori su još pripremili večer plesnog filma i dvije edukacije. U ponedjeljak, 11. listopada, s početkom u 19 sati u Filodrammatici će biti prikazana tri filma – „Pokret“ Tamare Bilankov (Umjetnička akademija u Splitu), „Contrada“ Matije Debeljuha i „Pierottijeva 11“ u produkciji Umjetničke organizacije Škvadra. O plesnom filmu, novini u hrvatskom filmskom stvaralaštvu, s okupljenima će razgovarati plesna kritičarka Ivana Slunjski.

Zainteresirani na radionici kontorcionizma mogu saznati jesu li od gume, tj. isprobati cirkusku vještinu ekstremne fleksibilnosti. Radionica, koju će voditi Andrea Vrdoljak članica splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, održat će se od petka 9. do subote 10. listopada u Filodrammatici.

 „Praksa i značenje“ naziv je radionice koju zajedno pripremaju Petra Hrašćanec i Saša Božić, a bavit će se praksama suvremenog plesa/kazališta i praksama performansa. Radionica, što će se održati u Filodrammatici od 10. do 11. listopada, namijenjena je mladim umjetnicima s interesom i bazičnim predznanjem o izvedbenim umjetnostima, profesionalnim glumcima i plesačima, studentima plesa i glume, te ostalim zainteresiranim studentima i građanima.

Ulaznice

Više informacija o Periskopu možete pronaći na internetskoj stranici festivala. Za sve programe potrebna je prethodna najava i rezervacija na mail festival.periskop@gmail.com. Cijena ulaznica za sve predstave je 40 kuna, a posjetitelji svoje ulaznice mogu podignuti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka predstave za koju su zainteresirani. Sav popratni program, osim dvodnevne radionice kontorcionizma čija je cijena 200 kuna, je besplatan.

Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa organizira udruga Prostor Plus, a pokrovitelji su Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. Festival podržavaju Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Rijeka 2020 i Savez udruga Molekula.

Kalendar događanja

Izložba
 • 26.01. – 06.02.
 • (17:00)

Izložba radova novih članova riječkog HDLU-a

U Galeriji Juraj Klović predstavljaju se radovi osmero novoprimljenih članova riječke podružnice Hrvatskog društva likovnih umjetnika...

Detaljnije

Predstava
 • 27.01.
 • (19:30)

Premijera Mascagnijeve opere “Cavalleria rusticana”

„Cavalleriu rusticanu” na scenu donosi riječka Opera u režiji ljubimca svih ljubitelja opere Dražena Siriščevića, uz dirigentsko vodstvo Paola Bressana...

Detaljnije

Književni susret
 • 27.01.
 • (12:00)

Predstavljanje knjige „Mi, djevojčice iz Auschwitza“

“Mi, djevojčice iz Auschwitza” potresna je ispovijest sestara Andre i Tatiane Bucci, koje su kao djevojčice od četiri i šest godina iz Rijeke odvedene s obitelji u koncentracijski logor Auschwitz II – Birkenau...

Detaljnije

Projekcija
 • 29.01. – 31.01.
 • (19:00)

Premijera bosansko-hercegovačkog kandidata za Oscara “Quo vadis, Aida?”

Kandidat za Oscara Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" bavi se padom srebreničke enklave i tragičnim posljedicama koje su iza toga uslijedile...

Detaljnije

Izložba
 • 29.01.
 • (18:00)

Muzej grada Rijeke otvoren u Noći muzeja

Muzej grada Rijeke otvorit će za posjetitelje svoja dva izložbena prostora. Riječ je o Palači šećera u Krešimirovoj 28 i željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4, gdje je postavljena izložba torpeda...

Detaljnije

Performans
 • 29.01.
 • (19:00)

Noć muzeja: Performans “(Ne) mrzimo baš sve?” u Galeriji Kortil

Performans se sastoji od projekcije video snimki razgovora s petero pripadnika različitih manjinskih skupina na lokacijama ispisanih govora mržnje...

Detaljnije