Poziv na šetnju gradom – prošećimo Ulicom Dolac

Program je pokrenut na inicijativu zadovoljnih sugrađana koji su sudjelovali u našim dosadašnjim provedenim aktivnostima u suradnji s prof. Theodorom de Canziani, povjesničarom umjetnosti. Rijeka je grad izuzetno bogate kulturne i industrijske baštine te nam je želja da se što više ljudi upozna s povijesnim, kulturološkim i umjetničkom vrijednostima grada.

Šetnje se organiziraju jednom mjesečno, a u subotu, 16. prosinca 2017. godine planiramo prošetati Ulicom Dolac od Sveučilišne knjižnice do Srednje talijanske škole – Liceo te posjetiti OŠ/SE Dolac.

Krajem 19. st. cijelu novootvorenu ulicu Dolac (Via Coltilda inferiore), na čijem su krajevima bile rezervirane parcele za izgradnju Osnovne škole za dječake i Osnovne škole za djevojčice urbanistički i arhitektonski projektirao je tršćanski arhitekt Giacomo Zammatio. Bila je to prilika poduzetnom industrijalcu i posjedniku Robertu Whiteheadu da unosno uloži svoj kapital u novogradnju duž te ulice. Zammatio je u toj ulici za Whiteheada projektirao najprije vlastitu palaču tzv. Casa Veneziana, a zatim još tri stambene zgrade.

Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u šetnji. Okupljanje je u 10 sati ispred Hotela „Bonavia“, Dolac 4.

Radujemo se Vašem odazivu!

Oznake