Solo pjesme svojih sunarodnjaka, velikih skladatelja Richarda Wagnera i Richarda Staussa izvest će, uz klavirsku pratnju Valentina Egela, na koncertu „Večer lieda: Wagner i Strauss“ u četvrtak, 16. studenoga 2023. s početkom u 19.30 sati.

Podsjetimo, sugestivna i uvijek fascinantna Maida Hundeling riječku je publiku već oduševljavala bravuroznim interpretacijama Wagnerove Izolde u operi „Tristan i Izolda“ i Straussove Elektre, koja je ove njene  operne nastupe redovno ispraćala stajaćim ovacijama. Jednako je riječka publika ispratila i nastup na njenom gala koncertu kada je s gostima izvela dijelove Wagnerove „Valkire“ kao Brunhilda i Straussove „Salome“, ali i druge vrhunce sopranske operne literature.

Izbor pjesama za glas i klavir

Vokalna umjetnica koja izražajnom vokalnom snagom, besprijekornom dikcijom i performativnim žarom prodire u srca slušatelja, ovoga će se puta predstaviti izborom pjesama za glas i klavir koje su obilježile Wagnerove i Straussove opuse, a što su ih pisali na stihove slavnih, ali i manje poznatih autora.

Prve su na programu dvije od Straussovih Šest pjesama, op. 17, a potom i Četiri pjesme poznatog opusa 27, koje su bile Straussov vjenčani dar njegovoj supruzi, sopranistici Pauline de Ahna, s kojom se vjenčao 1894. godine. Životna veza Richarda Straussa sa sopranisticom koja ga je inspirirala, ali i vrlo uspješno izvodila njegove pjesme, dosegla je vrhunac u Četiri posljednje pjesme, jednom od njegovih najboljih djela uopće, skladanom godinu dana prije njegove smrti, a kojima će riječki koncert završiti. U Četiri posljednje pjesme Strauss se osvrnuo na svoj život i svoju dugu karijeru, a pjesme su odmah proglašene njegovim remek-djelom.
Potkraj 1946. Strauss je pročitao Eichendorffovu pjesmu „Im Abendrot“ u kojoj ostarjeli par na koncu zajedničkog života gleda u zalazeće sunce i pita se „Je li to možda kraj”. Riječi su postale inspiracijom. Četiri posljednje pjesme uzvišene ljepote koja oduzima dah jedan su od najdirljivijih načina da skladatelj završi svoju karijeru.

Maida Hundeling: Glazba i Wagnera i Straussa istodobno je erotična i romantična

Na programu koncerta je i Wagnerovih “Pet pjesama za ženski glas i klavir” poznatijih kao „Wesendonck Lieder“ prema autorici njihovih stihova, Mathilde Wesendonck. Okolnosti pod kojima ih je Wagner skladao dobro su poznate. U svibnju 1849., padom privremene vlade koja je vodila pobunu u Dresdenu, Wagner je prisiljen pobjeći, pa stiže u Švicarsku. U nezavidnoj financijskoj situaciji pomaže mu bogati trgovac Otto Wesendonck. No, Wagner upoznaje i gospođu Wesendonck, mladu i lijepu trgovčevu suprugu umjetničkog duha.  Podliježu šarmu jedno drugoga, a Mathilde postaje njegovom muzom i navodno ljubavnicom. Dok je radio na operi „Tristan i Izolda“, Mathilde piše pet vlastitih strastvenih pjesama, koje je Wagner uglazbio za glas i klavir.  Mathilde je kasnije u svojim memoarima napisala da je svakoj njenoj pjesmi podario „vrhunsku preobrazbu i posvećenje“ svojom glazbom. „Weswndonck Lieder“ su jedno od Wagnerovih najizvođenijih djela.

„Glazba Richarda Wagnera kao i glazba Richarda Straussa velika su radost za mene. Teško pronalazim prave epitete za svakog od tih skladatelja. Za mene je glazba i Wagnera i Straussa euforična, to je glazba koja nas zapljuskuje zadivljujućim glazbenim valovima, istodobno erotična i romantična u svojoj srži. Najbolje je jednostavno slušati i sami osjetiti tu glazbu“, kaže Maida Hundeling uoči riječke večeri lieda.

(Maida Hundeling i Valentin Egel / Foto: HNK Ivana pl. Zajca press)

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije