Donoseći neke od najljepših i najpopularnijih stranica operne i orkestralne literature, „Ljetna klasika“ riječkog HNK-a na najljepšoj hrvatskoj pozornici pod otvorenim nebom ponovno će ponuditi nezaboravno iskustvo uz vrhunsko muziciranje i maestralne vokalne izvedbe.

Tosca

Prva je na programu izvedba glasovite Puccinijeve opere „Tosca“ 7. srpnja 2021. s početkom u 19 sati. U režiji Marina Blaževića te pod dirigentskim vodstvom Philippa von Steinaeckera, ova će opera zaživjeti na fascinantnoj pozornici pulske Arene, a teško da za ovu napetu bezvremensku priču postoji prikladnija scenografija  od rimskog zdanja koje je nekoć bilo gladijatorsko borilište i mučilište zarobljenih pobunjenika. U ovom pravom opernom trileru, u intenzivnoj priči koja se događa u manje od 24 sata, u vrtlogu se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega ipak vjera u umjetnost, ljubav  i – slobodu.

Puna intrige i strasti, gdje se tenzije između ljubavi i izdaje snažno sudaraju, „Tosca“ uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su Vissi d’arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina zasigurno će posebno zazvučati među zidinama drevnog zdanja, a pod zvjezdanim ljetnim nebom.

Solistička podjela predvođena je poznatom njemačkom sopranisticom, počasnom članicom riječke Opere, uvijek senzacionalnom Maidom Hundeling kao Toscom, mediteranski strastvenim Dimitrisom Paksoglouom, grčkim tenorom s europskih pozornica, kao Cavaradossijem i demonskim Giorgiom Surianom kao Scarpijom. U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Tosca, Dimitris Paksoglou, Maida Hundeling Foto Dražen Šokčević (2)

Tosca, Dimitris Paksoglou, Maida Hundeling / Foto: Dražen Šokčević

Classical Favorites / Omiljena klasika 1 i 2

Glazbene ljetne noći u Areni nastavljaju se 9. i 12. srpnja koncertima „Classical Favorites“ / „Omiljena klasika“ Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihova mladog šefa-dirigenta koji svojom iznimnom energičnošću i zadivljujućom lakoćom nadahnjuje umjetnike i oduševljava publiku.

Koncert „Classical Favorites 1“ donosi izvedbe triju doista omiljenih orkestralnih djela. Prvo je „Rapsodija u plavom“, svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Najpoznatiji je to primjer simfonijskog jazza, jedno od djela zahvaljujući kojima je američka klasična glazba dobila vlastiti stil. Za klavirom će u Puli biti Viktor Čižić.

I druga je skladba tijesno povezana s Amerikom iako je njen autor glasoviti Čeh, Antonin Dvořák. Njegova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, najpopularnije i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi. Pozvan da stvori američku nacionalnu glazbu, Dvořák je učinio i puno više. Upivši originalne, narodne napjeve afričkih Amerikanaca i američkih starosjedilaca te dodajući i mnogo svoje slavenske duše, stvorio je prvu američku nacionalnu simfoniju “Iz Novoga svijeta”, čiji je uspjeh  bio senzacionalan.

Bolero, Balet na trampolinima Foto Fanni Tutek Hajnal

Bolero, Balet na trampolinima / Foto: Fanni Tutek Hajnal

“Bolero” na trampolinima

Treće djelo na programu oba koncerta bit će jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov „Bolero“, koje svojim stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim crescendom postiže nezaboravno čaroban efekt i zbog kojeg je postao pravom senzacijom, istodobno jednostavan, monumentalan i senzualan. Ravel ga je skladao na zamolbu slavne plesačice Ide Rubinstein. Na izvedbama u Puli, na „Bolero“ će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima. Bit će to izazov za plesačice i plesače, a za publiku posebno iznenađenje.

Dok „Classical Favorites 1“ donosi note i melodije uglavnom iz Amerike, „Classical Favorites 2“ povest će nas na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature, u – Rusiju.

Koncert će otvoriti uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.
Simfonijska suita „Šeherezada“ zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć“. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, doživite priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.

I „Classical Favorites 2“ zaključit će Ravel i „Bolero“ uz ples na trampolinima.

Opera Gala

Koncert „Opera Gala“ 26. srpnja uz Riječki simfonijski orkestar u Arenu dovodi i plejadu riječkih opernih solistica i solista koji će publici podariti najljepše arije i duete iz omiljenih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Masseneta.

Izvedbom će ponovno ravnati maestro Valentin Egel, a solistički će nastupiti Diana Haller, mezzosopran, Kristina Kolar, sopran, Michaela Selinger, mezzosopran, Anamarija Knego, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Aljaž Farasin, tenor, Domagoj Dorotić, tenor, Robert Kolar, bariton,  Luka Ortar, bas i drugi.

Ulaznice za festival “Ljetna klasika” već su u prodaji putem sustava Eventima.