Radi jačanja razvoja riječkog poduzetništva, a posebno poticanja mladih da se upuste u poduzetničke vode, Grad Rijeka – Odjel za poduzetništvo dugi niz godina dodjeljuje nepovratne subvencije poduzetnicima grada Rijeke te poziva mlade da se uključe u besplatni Startup inkubator Rijeka, kojima je od nedavno na raspolaganju i poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo.

Nepovratne subvencije dodjeljuju se kroz devet mjera, a među njima se posebno ističe Subvencioniranje troškova poduzetnika-početnika do 29 godina starosti. Riječ je o mjeri koja ima najveći intenzitet potpore od čak 80 posto, i tu mladi poduzetnici mogu prijaviti gotovo sve troškove koje su imali pri pokretanju svog poduzetničkog pothvata, od uređenja prostora i nabave opreme, brendiranja, izrade logotipa itd., odnosno do iznosa od 30.000 kuna.

Upravo ta mjera dala je vjetar u leđa našoj mladoj sugovornici Nikolini Mužić, vlasnici Kids Escape Rooma, netipične riječke igraonice za najmlađe, čiji je rad prošle godine osujetila pandemija koronavirusa, ali samo nakratko.

Osim subvencija, za mlade su osmišljeni i programi inkubatora, koji se sastoje od Startup inkubatora kojim upravlja Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke te poduzetničkih inkubatora kojima upravlja Riječka razvojna agencija Porin.

Ove godine u Startup inkubator Rijeka ulazi već 13. generacija korisnika, odnosno novih 20 timova koji će u idućih osam mjeseci razvijati svoje poslovne ideje uz besplatnu podršku u vidu edukacija, praktičnih radionica, mentorstva i savjeta stručnjaka, prostora za rad i prateće infrastrukture…

S idejom proizvodnje aerobnog komposta „Terra Nera“ u Startup inkubator lani se uključila i Ivana Brkljačić, u tandemu s Philipom Klobučarom. Kako je njihova poslovna ideja proglašena drugom najuspješnijom u 12. generaciji korisnika, za pokretanje posla osvojili su i potporu u iznosu od 50.000 kuna, koju je osigurao Grad Rijeka. Zahvaljujući znanjima koje je prikupila tijekom sudjelovanja u inkubatoru, taj projekt nije ostao samo na ideji – Ivana je upravo pred otvaranjem obrta s novim planovima i ciljevima.

Pokretanje vlastitog posla i jeste osnovni cilj inkubatora, odnosno poticanje samozapošljavanja kroz realizaciju poslovnih ideja korisnika i podizanje njihovih poduzetničkih kompetencija, čime se u konačnici utječe na unaprjeđenje poduzetničke kulture u Rijeci.

Valja istaknuti da se nepovratne subvencije Grada Rijeke dodjeljuju od 2008. godine, za što je iz proračuna osigurano preko 20 milijuna kuna i do sada je dodijeljeno 1450 subvencija. Također usluge Startup Inkubator Rijeka, koji djeluje kao integralni dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke od 2013. godine, do danas je koristilo ukupno 195 timova, odnosno 478 korisnika.

Kalendar događanja