U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za riječke glazbenike nagrađene na ovogodišnjoj, 27. dodjeli glazbene nagrade Porin. Prijemu su se odazvali laureati: Damir Urban & 4, Marko Tolja, Branimir Gazdik, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, Andrej Grozdanov, Zoran Majstorović, i Ivan Pešut. Jedino je Neno Belan bio spriječen.

Nagrađene glazbenike primili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Čestitajući nagrađenima gradonačelnik Obersnel kazao je kako se ove godine dodjela Porina bila povijesna jer se zbog pandemije koronavirusa prvi put održala samo kao emisija na Hrvatskoj radioteleviziji.

„Računali smo s time da će riječki glazbenici dobiti dosta Porina, ali da će ih biti toliko i to u različitim kategorijama, to je bilo pravo iznenađenje za sve nas koji smo dodjelu morali pratiti iz domova, umjesto u dvorani Centra Zamet, kako je to bilo ranije predviđeno. No, najvažnije je da smo svi živi i zdravi te da smo i u glazbenom smislu potvrdili da smo Luka različitosti. Rijeka je i ove godine pokazala svoju kvalitetu i prava je šteta da se dodjela nije dogodila u Rijeci, u godini Europske prijestolnice kulture, jer bi se to izvrsno uklopilo u program“, rekao je gradonačelnik.

U ime svih dobitnika, na prijemu se zahvalio Damir Urban kazavši kako je svima žao što dodjela Porina nije održana u Rijeci.

„Rijeka je nekad bila drugačija od drugih, stilski uska, ali istih svjetonazora, danas smo drugačiji, različiti u stilu – šaroliki i to je naša najveća vrijednost. Ovogodišnji Porin prvi je koji nije imao domaćina, pa se ne veže niti uz jedan grad, ali upravo zato što nije bilo grada domaćina ima jednu lijepu priču; sav novac namijenjen organizaciji preusmjeren je u fond za pomoć glazbenicima, što je izuzetno pozitivna stvar“, kazao je Urban.

Dobitnici 27. Porina:

Damir Urban & 4 (Saša Markovski, Luka Toman, Marco Bradaschia i Sandi Bratonja)

  • Pjesma godine: “Iskra”, Damir Urban
  • Najbolja izvedba grupe s vokalom: “Iskra”, Urban & 4
  • Najbolji koncertni album: “Live at Lisinski”, Urban&4 & Zagrebačka filharmonija

Marko Tolja

  • Najbolja muška vokalna izvedba: “Još jedan dan”, Marko Tolja
  • Najbolja vokalna suradnja: Mia Dimšić & Marko Tolja, “Sva blaga ovog svijeta”

Branimir Gazdik

  • Najbolja skladba jazz glazbe: “Gifted”, Branimir Gazdik

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle

  • Najbolji album za djecu: “Kišni razdraganci”, Ivanka & Mrle

Andrej Grozdanov i Zoran Majstorović

  • Najbolji album popularne duhovne glazbe: “Gospel on guitar”, Andrej Grozdanov & World Guitarists, producent Zoran Majstorović

Neno Belan

  • Najbolji album s raznim izvođačima: “66. Zagrebački festival 2019”, Neno Belan

Ivan Pešut

  • Najbolji instrumentalni album: “Timeline”, Ivan Pešut

Diskografska nagrada “Porin” najuglednija je glazbena nagrada u Republici Hrvatskoj. Ustanovljena je 1993. godine, a redovito se godišnje dodjeljuje od 1994.

Foto: Angela Maksimović

Oznake

Skip to content