Projektom POS Martinkovac izgradit će se tri stambena bloka (dvije zgrade), s pristupnim putovima i parkirnim mjestima, te hortikulturnim uređenjem okoliša. Zgrade će se graditi na dvije čestice, na ukupnoj površini od 6.113 m2, na jugoistočnom, pretežno neizgrađenom dijelu naselja Martinkovac. Ukupno će biti izgrađeno 90 stanova, odnosno 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom orijentiranih prema jugozapadu i jugoistoku.

Planirani stambeni blokovi su u cijelosti identični te će se u svakom nalaziti 30 stanova. Zgrade će se sastojati od podruma, prizemlja i 4 kata, odnosno ukupno 6 etaža. U podrumu će se nalaziti spremišta stanova, dok su prizemlje i 4 kata namijenjeni stanovanju.

Svaka zgrada imat će lift i pješačku komunikaciju od podruma do 4. kata. Stubišta će biti smještena uz sjeveroistočna pročelja. Sukladno rješenjima iz idejnog projekta, sva parkirna mjesta nalaze se u okolišu građevine.

POS Martinkovac

POS Martinkovac – vizualizacija

Obilježavanju početka gradnje prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Hrvoje Šćulac, direktor tvrtke VG5 d.o.o. Nejc Hrastnik, direktor tvrtke AG-projekt Ivica Lazaneo, direktor tvrtke AREA arhitekture Miroslav Gudelj, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar i pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Denis Šulina.

„Izgradnjom novih 90 stanova u tri stambena objekta, odnosno dvije zgrade, nastavljamo s modelom poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka provodi već dugi niz godina“, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako je zadovoljan suradnjom s izvođačem radova, tvrtkom VG5 d.o.o. koja je u kratkom roku uspjela ishodovati građevinsku dozvolu za početak radova.

„Ugovor je potpisan u veljači, građevinska dozvola je ishodovana i s današnjim danom kreće izvođenje radova, prvo onim zemljanih, a kasnije i građevinskih na samoj izgradnji objekata. Rok za završetak radova je godinu i pol dana i nadam se da ćemo se tada ponovno vidjeli na ovom istom mjestu kako bismo uručili ključeve stana riječkim obiteljima koje će ovdje pronaći ne samo stan već i svoj dom“.

Gradonačelnik je rekao i kako će tijekom svog mandata nastaviti s izgradnjom stanova po modelu poticane stanogradnje, ali je dodao i kako se razmatraju i neki novi modeli rješavanja stambenog pitanja za građane. „U suradnji s resornim ministarstvom razgovaramo i o mogućnostima izgradnje stanova za najam. Ispitujemo potencijalne lokacije za gradnju na području grada. Svjesni smo kako jedan dio građana ne može svoje stambeno pitanje riješiti putem podizanja kredita za kupnju nekretnine, pa čak ni po modelu POS-a, pa bi stanovi za najam za njih mogli biti jedna od opcija rješavanja stambenog pitanja, ali taj projekt je tek u razmatranju opcija. Moramo još obaviti puno razgovora po tom pitanju, ali se nadam da ćemo tijekom trajanja ovog mandata uspjeti uspostaviti i model izgradnje po kojem ćemo građanima omogućiti i tu opciju“, zaključio je gradonačelnik.

Investicija na Martinkovcu ukupne je vrijednosti 54.539.400,00 s PDV-om od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, osigurao iznos u ukupnoj vrijednosti od 4.394.168,75 kuna. Dio sredstava osiguran je iz proračuna RH u iznosu od 11.362.375,00 kuna, dok se ostatak sredstava, u iznosu od 38.782.856,25 kuna, odnosi na financijska sredstva kupaca (vlastita sredstva i/ili kredit banke) koja kupci uplaćuju po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.

Izvođač radova je tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, dok je tvrtka Area arhitekture d.o.o. iz Rijeke izradila projektnu dokumentaciju. Uslugu nadzora nad gradnjom vrši tvrtka AG-projekt d.o.o. iz Kostrene.

VG5 d.o.o. iz Ljubljane

Izvođač radova je tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane

Ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke, Hrvoje Šćulac, zahvalio je Gradu Rijeci i svim odjelima gradske uprave s kojima surađuju na ovom projektu. „Ugovor s izvođačem radova potpisan je u veljači ove godine i vjerujem kako ćemo s tvrtkom VG5 nastaviti dobru suradnju kao što je to i do sada bio slučaj. Na listi za kupnju POS-ovih stanova trenutno se nalazi 707 potencijalnih kupaca i uskoro ćemo temeljem liste prvenstva početi sa zvanjem kupaca jesu li i dalje zainteresirani za kupnju ovih stanova“, rekao je Šćulac.

Direktor tvrtke VG5, Nejc Hrastnik istaknuo je kako već nekoliko godina rade na značajnim projektima u Rijeci te kako su s Gradom Rijeka ostvarili dobru suradnju. „Među većim projektima u Rijeci na kojima smo radili je i rekonstrukcija Palače šećera, a trenutno radimo na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice. Građevinske dozvole za izgradnju ovih stanova su dobivene, radovi počinju i vjerujem kako će do kraja iduće godine izgradnja biti gotova kako je i planirano“, rekao je Hrastnik.

11.834.159,54 kuna uloženo u izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture i potrebu projektnu dokumentaciju

U svrhu pokretanja stambene izgradnje na Martinkovcu sukladno Izmjenama i dopuna detaljnog plana uređenja ovog stambenog područja izgrađen je niz stambenih ulica s pratećom infrastrukturom: instalacijom vode, odvodnjom oborinskih i sanitarnih voda, elektroinstalacije visokog i niskog napona, javne rasvjete, elektrokomunikacijske  kanalizacije, plinske instalacije i rasteretnog oborinskog kolektora. Izgradnjom ulica i stavljanjem pratećih instalacija u funkciju stekli su se uvjeti za početak radova na gradnji stambenih građevina. Ukupna vrijednost projektne dokumentacije iznosi 402.125,00 kuna dok je u gradnju stambenih ulica Grad Rijeka uložio 11.340.000,00 kuna.

POS Martinkovac

11.834.159,54 kuna uloženo u izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture i potrebu projektnu dokumentaciju

Nakon što je izrađena i projektna dokumentacija i ishođene građevinske dozvole prijavljeno je gradilište i započelo se s pripremnim radovima čišćenja i organizacije gradilišta. Očekuje se da će gradnja, trajati 18 mjeseci, što bi značilo da se useljenje u stanove na Martinkovcu može očekivati krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

U tijeku su pripreme za početak iskopa za temelje objekta Dp5, nakon čega će se krenuti s izradom temelja. Nakon završetka prve faze radova na zgradi Dp5, paralelno će se započeti s radovima na zgradi Dp7, pa će se nakon određenog vremena radovi izvoditi na obje zgrade simultano.

Rok za izvođenje radova obje zgrade je 550 kalendarskih dana, što podrazumijeva uspješno obavljen tehnički pregled građevina i primopredaju stanova.

Po modelu POS-a u Rijeci do sada izgrađeno 586 stanova

Grad Rijeka se još 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje i do sada je ukupno po tom modelu izgrađeno 586 stanova. S novih 90 stanova na Martinkovcu u Rijeci po modelu POS-a bit će izgrađeno ukupno 676 stanova.

POS Rijeka

Grad Rijeka se još 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje

2002. godine izgrađena su 93 stana na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima, u što je za zemljište, infrastrukturu, priključke i komunalni doprinos uloženo 26 milijuna kuna. Izmjene Zakona o društvenoj poticanoj stanogradnji omogućile su da Grad Rijeka 2006. godine osnuje Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova, od toga POS Rujevica I. faza 124 stana, POS Rujevica II. faza 80 stanova, POS Donja Drenova 80 stanova i POS Hostov breg I. faza 95 stanova. Ukupna vrijednost tih projekata po modelu POS-a ostvarenih putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke iznosi 222 milijuna kuna.

Također, Grad Rijeka je Sveučilištu u Rijeci bez naknade ustupio zemljište na Drenovi te preuzeo obvezu izgradnje potrebne infrastrukture i uređenja okoliša za što je utrošeno oko 14 milijuna kuna, a u svrhu realizacije Sveučilišnog programa poticane stanogradnje u Rijeci.