Polaznici Budi++ programa koji se već 20 godina redovito provodi u Centru tehničke kulture Rijeka, a koji nadarenoj djeci i mladima omogućuje da se izvan svojih škola pripremaju za razna natjecanja i smotre znanja, i ove su godine ostvarili odlične rezultate na Državnoj razini natjecanja iz informatike i matematike te u Logo Ligi, Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici i Hrvatskoj Makers Ligi.

Državno natjecanje iz informatike

Na Državnom natjecanju iz informatike, koje je ove godine održano u Vodicama, Centar tehničke kulture Rijeka imao je 9 predstavnika u 11 kategorija. Svi Budi++ natjecatelji ostvarili su plasmane među prvih 10 u svojim kategorijama, a najbolje su se plasirali Borna Gudac, koji je zauzeo 2. mjesto u kategoriji Algoritmi (6. razred), Simeon Stefanović koji je u Osnovama informatike za srednje strukovne škole zauzeo 2. mjesto i Iva Laštro (8. razred) koja je zauzela 3. mjesto u kategoriji Logo. Na Državnom natjecanju iz informatike, osim navedenih, sudjelovali su još i Karlo Saršon (Logo, 5. razred) – 7. mjesto, David Kanić (Logo, 5. razred) – 9. mjesto, Marta Ljubić (Logo, 8.razred) – 4. mjesto, Patrik Klovar Lukarić (Logo, 8.razred) – 7. mjesto, Josip Šebelja (Logo, 8.razred) – 8. mjesto, Josip Šebelja (Algoritmi, 8. razred) – 10. mjesto, Adrian Skomerža (Algoritmi, 2.razred) – 10. mjesto i Simeon Stefanović (Algoritmi, 4. razred SŠ) – 4. mjesto. Na natjecanje su ih pratili mentori Loris Rašpolić, Jakov Tomasić i Simeon Stefanović koji je imao dvostruku ulogu – natjecatelja i mentora mlađim Budi++ polaznicima.

Budi++ ekipa na Državnom natjecanju iz matematike u Poreču

Budi++ ekipa na Državnom natjecanju iz matematike u Poreču

Državno natjecanje iz matematike

Sjajne vijesti stigle su i s Državnog natjecanja iz matematike u Poreču na kojem je Simeon Stefanović osvojio 5. mjesto u konkurenciji 4. razreda srednjih škola – A varijanta, Josip Šebelja 13. mjesto u konkurenciji 8. razreda, Patrik Klovar Lukarić 17. mjesto u kategoriji 8. razreda, a Vanja Perman 13. mjesto u konkurenciji 1. razreda srednjih škola – B varijanta. Josip Šebelja i Simeon Stefanović za svoje su plasmane primili i službene pohvale, a Simeon Stefanović pozvan je i na Hrvatsku matematičku olimpijadu koja će se održati 13. i 14. svibnja u Zagrebu, a u njoj sudjeluju srednjoškolci s najboljim rezultatom na Državnom natjecanju. Mentori talentiranim matematičarima su Loris Rašpolić i Simeon Stefanović.

Budi++ ekipa na Državnom natjecanju iz informatike u Vodicama

Budi++ ekipa na Državnom natjecanju iz informatike u Vodicama

Logo Liga

Ovogodišnje izdanje Logo Lige također je potvrdilo kvalitetu i znanje Budi++ polaznika – nakon završenog zadnjeg kola Centar tehničke kulture Rijeka potvrdio je ekipno 1. mjesto s rekordnim brojem bodova i najvećom bodovnom razlikom u odnosu na drugoplasirani tim. U Logo Ligi sudjelovalo je čak 16 Budi++ polaznika od kojih su najuspješniji bili Josip Šebelja, koji je osvojio 1. mjesto u ukupnoj konkurenciji, i Marta Ljubić, koja je osvojila 3. mjesto u ukupnoj konkurenciji. Sjajne rezultate ostvarili su i ostali natjecatelji: Patrik Klovar Lukarić – 5. mjesto (ukupna konkurencija), Iva Laštro – 7. mjesto (ukupna konkurencija), Gaia Klovar Lukarić – 4. mjesto (4. razredi), Dora Španić – 5. mjesto (5. razredi), Marko Rigatti – 5. mjesto (6. razredi) i Bruno Gregur – 5. mjesto (7. razredi).

Borna Gudac, Simeon Stefanović, Iva Laštro

Borna Gudac, Simeon Stefanović, Iva Laštro

Na Logo olimpijadu u Zagreb, na kojoj sudjeluje 25 učenika osnovnih škola koji su ostvarili najbolje uspjehe u Logo ligi i Državnom natjecanju, pozvani su Josip Šebelja, Marta Ljubić, Patrik Klovar Lukarić i Iva Laštro.

Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici i Makers liga

Na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (HONI) CTK Rijeka je sudjelovao sa čak 17 natjecatelja (8 u kategoriji osnovnih škola i 9 u kategoriji srednjih škola). Najbolji Budi++ natjecatelj na ovogodišnjem HONI-u je Borna Gudac koji je zauzeo 1. mjesto u kategoriji 6. razreda, dok je Josip Šebelja zauzeo 8. mjesto u kategoriji 8. razreda, a Simeon Stefanović 7. mjesto u kategoriji 4. razreda srednje škole.

Borna Gudac i Josip Šebelja, pozvani su na Hrvatsku juniorsku informatičku olimpijadu koja će se održati 20. svibnja u Zagrebu, a okupit će 24 osnovnoškolca s najboljim rezultatima na Državnom natjecanju u kategoriji Algoritmi i HONI-ju. Simeon Stefanović, bit će dan kasnije također u Zagrebu na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi – gdje će još jednom odmjeriti snage s najboljih 24 srednjoškolaca.

Na nedavno održanom 4. kolu IRIM Hrvatske Makers Lige mlađa ekipa robotičara osvojila je prvo, a starija 5. mjesto. Mentorica je predavačica CTK Rijeka Vedrana Plenča.

Kalendar događanja