Tema ovogodišnjeg festivala Vrisak je „Rijeka poezije“, a prema riječima direktora festivala Drage Glamuzine ta je tema odabrana kako bi se u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, vratili stihovima, odnosno korijenima.

Glavni gost marokansko-francuski pjesnik Abdellatif Laabi

„Velika književna avantura počela je prije puno tisuća godina poezijom i uvjereni smo da je i u sadašnjem svijetu, koji je suočen s brojnim izazovima, od klimatske kataklizme do posvemašnje digitalne kontrole naših života, upravo poezija jezik kojim se mogu detektirati i izraziti temeljni ljudski problemi“, rekao je Glamuzina i dodao kako nas stoga na festivalu očekuje predstavljanje novih izdanja više od deset pjesnikinja i pjesnika, a jedan od glavnih gostiju bit će marokansko-francuski pjesnik Abdellatif Laabi, dobitnik nekih od najprestižnijih europskih pjesničkih nagrada.

Otvorenje Vriska bit će u nedjelju, 12. rujna u 19:30 sati u perivoju Guvernerove palače kada će biti proglašen i ovogodišnji dobitnik V.B.Z.-ove nagrade na najbolji neobjavljeni roman.

Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koji je već treću godinu zaredom domaćin otvorenja festivala, istaknula je kako joj je zadovoljstvo što se Muzej na ovaj način može pridružiti programu festivala. „Vjerujem da će se naša dobra suradnja nastaviti i u narednim godinama i nadam se ćemo kada ova pandemija završi u našem prostoru Muzeja moći ugostiti još više programa Vriska“.

Predstavljanje novih knjiga domaćih i inozemnih autora u Exportu

Budući da je tematski naglasak ove godine na poeziji, priliku da predstave svoje nove knjige pjesama imat će i domaći autori poput Marka Pogačara, Željke Horvat Čeč i Davora Mandića, a bit će predstavljene i „Sabrane pjesme“ Mile Stojića, jednog od najznačajnijih domaćih pjesnika.

Najava 14. festivala knjiga Vrisak

Kako bi se poezija približila što većem broju građana u suradnji s Autotrolejem osmišljen je program „Poezija u pokretu“. Po uzoru na brojne svjetske gradove, pjesme autora koji gostuju na Vrisku bit će otisnute na plakatima i postavljene u riječke autobuse.

Većina programa održat će se u prostoru Exporta, a publika će, osim u promocijama poezije, moći uživati i u predstavljanju novih knjiga suvremenih domaćih autora poput Zorana Ferića, Vedrane Rudan, Ivice Đikića, Zorana Žmirića, Ivane Bodrožić i mnogih drugih.

I ove godine, kroz program „Balkan Express“ predstavit će se i autori iz susjednih zemalja. „Kroz ovaj program želimo uspostaviti kontakte s piscima iz regije i jačati veze između regionalnih književnosti, ali ih predstaviti i našoj domaćoj publici“, istaknuo je Drago Glamuzina. Ove godine tako, među ostalima stižu Semezdin Mehmedinović, Dragan Velikić, Damir Uzunović i Aleksandra Prokopieva.

Program za mališane u Dječjoj kući

Vrisak nudi i program za djecu koji će se ove godine održati u prostoru Dječje kuće u Benčiću. „Drago mi je što Dječja kuća može biti partner V.B.Z.-u u programu festivala, a vjerujem da će sljedeće godine, kada i zgrada nove Gradske knjižnice bude dovršena, cijeli program tada dobiti još jednu novu dimenziju“, rekao je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka i dodao kako će se program za djecu održati 15., 16. i 17. rujna. „Program će sva tri dana započeti u 11 sati, a očekuju nas interaktivna radionica temeljena na Muminima, likovima koji se pojavljuju u slikovnicama finske spisateljice Tove Jansson, kao i dva predstavljanja slikovnica. Lada Jurić će predstaviti svoju slikovnicu „Jakov sve zna“, a Zoran Ferić s djecom će razgovarati o svojim slikovnicama „Suze sv. Lovre“ i „San ljetne noći“, rekao je Benić.

Otvorenje V.B.Z.-ove knjižare u Palači šećerane

Kao dio festivala već 1. rujna počela je prodaja knjiga po povoljnijim cijenama koja traje do 24. rujna i odvijat će se na četiri mjesta u grada – na Jadranskom trgu, u Bazarigovom prolazu, V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, kao i u novoj V.B.Z.-ovoj knjižari koja se smjestila u prostoru Palače šećerane, a koja će se otvoriti u ponedjeljak, 13. rujna u 11 sati.

Ipak, najveći izbor knjiga, čak 5000 naslova naći će se u prostoru Exporta za vrijeme trajanja festivala, a posjetitelji će knjige moći kupiti na popustu koji će se kretati od 20 do 80 posto.

Za vrijeme trajanja festivala Export će biti otvoren svakog dana od 16 do 23 sata, program će se održavati uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a za sve one koji ne budu fizički mogli biti prisutni, program će moći pratiti preko live streama koji će biti dostupan na youtube kanalu VBZCroatia ili putem portala Moja Rijeka.