Program Revije lutkarskih kazališta i ove će godine, uz kazališne predstave za predškolce, djecu i mlade te odrasle, sadržavati i niz popratnih izložbi, radionica, predavanja, prezentacija, pa čak i koncert. Pedesetak
događaja odvijat će se na više lokacija u gradu, pa će osim u Gradskom kazalištu lutaka, Revija gostovati i u HKD-u na Sušaku, Galeriji Kortil, RiHubu i Dvorani kulture hostela Dharma.

Prema riječima Magdalene Lupi Alvir, ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka, „lutke osvajaju Rijeku“ kroz pripremljeni program prilagođen za sve uzraste, pa čak i bebe, koji se dotiče tema bliskosti, nježnosti, straha, suosjećanja za ratnu djecu, odrastanja i prijateljstava.

Među bogatim programom lutkarskih izvedbi, Lupi Alvir je izdvojila predstavu „Petar Kuštravi“, kojom će se u subotu, 3. studenog u 19.30 sati svečano otvoriti ovogodišnja Revija. Predstava će igrati u HKD-u na Sušaku u izvedbi Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, a opisana je kao bizarna opereta o odrastanju i zabludama roditeljskog odgoja.

Stručna suradnica riječkog GKL-a Vedrana Balen Spinčić kazala je kako je riječko kazalište pripremilo dvije svoje predstave: „Gdje su nestale čarapice?“ Mile Čuljak, koja će biti izvedena 3. studenog od 18 sati u RiHubu te višestruko nagrađivanu predstavu „Zamrznute pjesme“, dobitnicu četiri nagrade na prošlotjednom Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade „Assitej“ u Čakovcu. Ova će predstava biti izvedena u subotu, 3. studenog u GKL-u s početkom u 11 sati.

Dječja kuća na Reviji

U ovogodišnjoj Reviji lutkarskih kazališta sudjelovat će i Rijeka 2020, točnije programski pravac „Dječja kuća“, koji će među ostalima, u Rijeku dovesti srodne projekte namijenjene djeci iz Ljubljane i Poznana. Voditeljica
ovog pravca Jelena Milić kazala je kako se uspješna suradnja s GKL-om na festivalu Tobogan nastavlja i na lutkarskoj reviji gdje se zajedničkim snagama može djelovati na postizanju kvalitetnog sadržaja za djecu. „Dječja kuća obuhvaća programe namijenjene djeci koji pobuđuju njihovu kreativnost, otvaraju nove
prostore stvaralaštva, pomiču granice, educiraju i aktiviraju, stoga nam je drago da se možemo pridružiti manifestaciji, koja će u 2020. godini posebno zablistati“, rekla je Milić.

Najavljena su i dva besplatna predavanja u HKD-u na Sušaku – „Važnost kazališta za bebe“ 5. studenog, te predstavljanje europske mreža kazališta za gledatelje do šest godina naziva „Small size“, dan ranije. Također, članovi spomenute mreže svoj će radni sastanak održati u riječkom kulturnom centru RiHub, čime je zadovoljstvo istaknuo i gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar. „Kroz organizaciju ovakvih sastanaka se vidi koliko je Europska prijestolnica kulture donijela Rijeci i njenoj međunarodnoj vidljivosti i relevantnosti, što će zasigurno potrajati i nakon održavanja projekta“, rekao je Šarar, navodeći kako je lutkarsko kazalište redovna
kulturna djelatnost kojoj će riječki projekt EPK također doprinijeti.

Koncert za kraj

Devetodnevnu manifestaciju zaključit će Fekete Seretlek i Studio Damuza iz Praga, čiji će članovi odmah nakon što izvedu predstavu naziva “Kar” ili “vesele karmine za Anu Karenjinu” u HKD-u na Sušaku, u Pogonu kulture izvesti koncert “We Are Going to Die”. Koncert će započeti u 21 sat, a u sklopu svečanog zatvaranja Revije bit će dodijeljene nagrada publike „Domino“ za najbolju predstavu, lutkarski rad s motivom riječkih dizalica.

Sudionici konferencije pozvali su sve građane da pogledaju neku od predstava, kazavši kako su ulaznice po povoljnim cijenama već u prodaji, a sve informacije o predstavama, terminima, popratnom programu, ulaznicama i ostalom možete saznati na web stranicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka, kao i u programskoj knjižici 23. Revije lutkarskih kazališta.

Reviju lutkarskih kazališta financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture.