Odabran je izvođač radova za rekonstrukciju i obnovu T objekta bivšeg industrijskog kompleksa Benčić koji će postati novi dom Gradske knjižnice Rijeka. Radovi će započeti sredinom rujna.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te direktori na natječaju odabrane tvrtke VG5 d.o.o. Nejc Hrastnik i Bojan Žvanut danas su u Rijeci potpisali ugovor o izgradnji nove gradske knjižnice u prostoru nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, u kojem se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi riječki kvart kulture.

Radovi na izgradnji nove knjižnice vrijedni su 68,5 milijuna kuna s PDV-om od čega je iz EU fondova, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, osigurano 38.058.443,82 kuna, dok ostatak iznosa osiguravaju Grad Rijeka i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te direktori na natječaju odabrane tvrtke VG5 d.o.o. Nejc Hrastnik i Bojan Žvanut danas su u Rijeci potpisali ugovor o izgradnji nove gradske knjižnice u prostoru nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, u kojem se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi riječki kvart kulture.

Nova zgrada knjižnice četvrti je objekt kompleksa Benčić koji kreće u rekonstrukciju i obnovu u sklopu stvaranja novog gradskog središta, art kvarta kojeg će uz knjižnicu činiti i dva muzeja te jedinstveni objekt u Hrvatskoj – Dječja kuća u kojoj će se stvarati kulturni programi za najmlađe. “Rijeka će tako u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture u nekadašnjem industrijskom postrojenju dobiti kulturno središte koje će, siguran sam, postati nova točka kulturnog života grada, ali i mjesto susreta, druženja te u konačnici, novi sadržaj za sve brojnije turiste koji navraćaju u naš grad”, rekao je Obersnel, dodavši kako se kompleks Benčić ulaže ukupno oko 260 milijuna kuna.

Šest tisuća kvadrata na tri kata

Nova knjižnica bit će moderan i funkcionalan prostor ukupne bruto površine 5.825,39 m², prilagođen osobama s invaliditetom i s odjelom za slijepe i slabovidne osobe.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane koji vodi u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima nuditi osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi.

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i spomenuti odjel za slijepe i slabovidne osobe.

Na prvom katu će biti odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, a na drugom odjel stručne literature, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke.

Glavni projektant je mr.sc. Saša Randić, dipl.ing.arh.

Art-kvart u ex-Benčiću

Uz knjižnicu, riječki art kvart koji nastaje u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, činit će i novi prostor Muzeja grada Rijeke koji će useliti u upravnu zgradu bivše tvornice kompleksa Benčić, prekrasnu baroknu palaču te Dječja kuća – jedinstveni projekt u Hrvatskoj kroz kojeg će više gradskih ustanova u kulturi stvarati i provoditi programe za djecu, naravno i nakon završetka projekta prijestolnice kulture. Tu je i Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji je u kompleks uselio u rujnu 2017. godine.

Muzej grada Rijeke, Dječja kuća i javne površine u kompleksu Benčić koje se također uređuju, bit će dovršeni u 2020. godini, a Gradska knjižnica početkom 2021. godine.

Uz ove objekte, u sklopu Europske prijestolnice kulture, u rujnu prošle godine u Grohovčevoj ulici otvoren je i RiHub, mjesto za sve informacije o projektu prijestolnice, ali i za okupljanje građana.

https://www.mojarijeka.hr/repository/images/_variations/5/6/56d106382e43922267c5902ac98f36de_admin_large.jpg

Kalendar događanja

Izložba
 • 16.09. – 19.11.
 • (19:00)

“Harterom bez harte” o 200 godina riječkog papira

Povodom 200 godina proizvodnje riječkog papira, Muzej grada Rijeke otvara izložbu posvećenu radnicima Tvornice papira ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (10:30)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09. – 20.10.
 • (19:00)

Međunarodna grupna izložba „Apstrakcija“ u Relativnoj galeriji

Izložba predstavlja apstrakcije 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije različitih izričaja, od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije

Festival
 • 07.10. – 09.10.
 • (12:00)

5. festival queer i feminističke kulture Smoqua

Već petu godinu zaredom Smoqua nam približava queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i dr....

Detaljnije