Središnji odjel Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka, najpopularnije gradsko mjesto za dolazak do lijepe književnosti, od 4. rujna 2023. trajno zatvara vrata čime će započeti finalna faza nastanka nove knjižnice u kompleksu Benčić. Knjižničari Gradske knjižnice Rijeka imaju nakon toga pred sobom izazovan zadatak adekvatnog pakiranja 67 648 jedinica građe u Filodramatici koje će potom na put do nove zgrade u Art-kvartu Benčić gdje će sačekati dolazak polica i prva slaganja kroz jesen 2023. godine.

Važno je napomenuti kako je “Filodrammatica” jedini odjel koji se tada zatvara, a sve ostale lokacije knjižnice, pa i Središnji odjel Palača Modello nastavljaju s redovnim radom.

Naime, jedan od osnovnih ciljeva složenog procesa je umanjiti stanje ograničenosti pristupačnosti knjiga pa će se sve odvijati postupno i promišljeno – nakon Filodrammatice zatvorit će se Palača Modello te naposljetku Narodna čitaonica. Kvartovski ogranci se ne sele i ostaju djelovati na svojim lokacijama. U vrijeme do otvaranja nove knjižnice svi članovi Gradske knjižnice Rijeka knjige naravno kao i do sada s članskom iskaznicom mogu posuđivati u svim ostalim odjelima i ograncima (ogranci Trsat, Zamet, Turnić, Drenova, Knjižnica Čavle, Knjižnica Vid Omišljanin, Gradski bibliobus i Županijski bibliobus).

Radi lakšeg snalaženja Gradska knjižnica Rijeka poziva korisnike na korištenje digitalnih servisa i mogućnosti pruženih putem katalog.gkr.hr i Rijeka City Carda te redovno pratite novosti na digitalnim kanalima Gradske knjižnice Rijeka (Magazin, Instagram, X, Facebook).

Do navedenog 4. rujna Filodrammatica je otvorena prema ljetnom radnom vremenu (pon, sri, čet, subota – ujutro, ut, čet – poslijepodne) te su svi pozvani na posuđivanje do maksimalno 6 knjiga.

Do otvaranja u novoj zgradi GKr neće naplaćivati zakasnine

Sve do zatvaranja posuđene knjige u Filodrammatici vratit ćete pak u novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka po njenom otvaranju te se na njih do tog trenutka neće obračunavati zakasnina. I u slučaju posudbe 6 knjiga iz Filodrammatice korisnici mogu nesmetano koristiti usluge ostalih otvorenih odjela i ogranaka kroz jesen te nesmetano posuđivati druge potrebne knjige na otvorenim lokacijama. Članske iskaznice koje su u izradi nakon 4. rujna mogu se preuzeti u Palači Modello.

U art-kvartu “Benčić” u bivšoj pogonskoj zgradi tvornice cigareta i tvornice motora tzv. t-objektu složenim postupkom renovacije nastala je prva prava knjižnična zgrada Gradske knjižnice Rijeka. Na gotovo 5 000 kvadrata kroz četiri etaže mjesto će naći sadržaji dosadašnjih odjela Filodrammatica, Modello, Narodne čitaonice i sve središnje upravno-organizacijske službe knjižnice. Uz njih u novoj knjižnici nastaje i prvi odjel za mlade Gradske knjižnice Rijeka te suvremeni sustav samostalnog zaduživanja/razduživanja knjiga. Navedenim, Gradska knjižnica Rijeka će uz Dječju kuću s Dječjim odjelom Stribor, Palaču šećerane – MGR i Muzej i moderne i suvremene umjetnosti činiti središnji dio revitalizacije ex-industrijskog područja Benčić te pretvaranja u dinamično područje kulture, stvaralaštva i učenja.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije