Festival je osmišljen kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja okupljanja profesionalnih kompanija i kolektiva čiji su plesači, izvođači i koreografi osobe sa i bez invaliditeta.

Program festivala ove godine uključuje plesne radionice i plesne predstave namijenjene široj publici, a proširen je i “Dječjim popodnevom” kako bi se iskustva plesne inkluzije pružilo i djeci u ranoj tinejdžerskoj dobi radi osvještavanja, razvoja senzibilitet i prihvaćanja drukčijih od sebe, najavljuje umjetnička voditeljica festivala Gordana Svetopetrić.

U prvom dijelu festivala, što će se odvijati od 2. do 4. lipnja od 14 sati, u HKD-u na Sušaku bit će izvedene dvije predstave, „Neobične ljubavi“ kolektiva Divert i Žaka Valente (HR) te „Neko drugo ja“ Ivane Hadžihasanović (Tanzelarija, BIH). Hadžihasanović će također u Dječjoj kući voditi i jednu inkluzivnu plesnu radionicu za najmlađe. Osim toga, najavljena je i prezentacija kratkog koreografskog rada „Ruža, lisac, princ i pisac“ u izvedbi Plesnog kolektiva Magija i polaznika škole za klasični balet pri Osnovnoj školi Vežica koju vodi Sanja Josipović (HR).

U drugom festivalskom bloku, 25. lipnja, od 19 i 30 sati u HKD-u na Sušaku u nizu će biti održane tri plesne izvedbe. Prva je na „Prostorvrijeme“ Sanje Josipović i Jelene Lečić, slijedi „Treptaj tišine“ Tamare Bračun u koprodukciji s kolektivima Divert i Magija te za kraj „Sraz“ kolektiva Magija i USP Axis & Martine Rukavine (HR).

U popratnom programu, 7. i 8. lipnja, od 10 do 12 sati, u HKD-u na Sušaku, plesačice Tamara Bračun i Martina Rukavina vodit će i plesne radionice, od kojih je prva inkluzivna.

Pristup plesu za sve ljude

Festival inkluzivne scene ima cilj osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima.

U samom središtu koncepta naglasak je na inkluziji, gostovanju inkluzivnih kolektiva, na poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na izgradnji partnerstva s plesnim ansamblima i predavačima.

Kroz dugi niz godina Festival ostvaruje suradnju sa školom za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica kroz zajednički projekt „Bez granica“, pod vodstvom plesne umjetnice Sanje Josipović, te Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci – Ured za studente sa invaliditetom, u sklopu Student Day festivala.

Tijekom godina, kroz projekt je produciran niz koreografija i suvremenih predstava. Program djeci nudi upoznavanje sa tehnikama i metodama suvremenog plesa, kreativno izražavanje kroz ples i pokret, te redovite scenske nastupe.

Ulaznice

Ulaz je besplatan, osim za gostujuću predstavu „Neobične ljubavi“ plesnog kolektiva DIVERT te za plesnu večer u drugom bloku festivala uz simboličnu cijenu od 30 kuna.

Ulaznice možete kupiti online na mojekarte.com, na prodajnim mjestima New Sound d.o.o., Dallas Records, Foto Revija, Novi Korzo d.o.o. ili sat vremena prije izvedbe. U svijet plesne inkluzije svi su dobrodošli!

Generalni pokrovitelji su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a, dok su svoju potporu kao donator dali Supermarket Plodine d.d.

Više o programu dostupno je na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/wp-content/uploads/2022/05/Booklet-program-7.-Festival-inkluzivne-scene.pdf

Kalendar događanja

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 29.07.
 • (21:00)

Ljeto na Gradini: Tonči Huljić i Madre Badessa

"Tonči & Madre Badessa" autorski je projekt u kojem se Tonči Huljić pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i pjevača....

Detaljnije

Književni susret
 • 31.07.
 • (10:00)

Knjiga na jutarnjim mjestima: Marina Vujčić & Sigurna kuća

Ljetna priča iz Benčića donosi jutarnji razgovor s autoricom Marinom Vujčić koja pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne nalaze izlaz...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije

Druženje
 • 02.08.
 • (20:00)

Superteam Balkan IT Superquiz dolazi u Rijeku

Označite svoje kalendare za 2. kolovoza 2024. jer će se ovaj događaj u Rijeci održati u prostorijama na studentskom kampusu u kafiću Akvarij, smještenog u ulici Radmile Matejčić 5. Prema najavama okupljanja se očekuju već u 19 sat...

Detaljnije