Da se razumijemo, sceni nije nikad manjkalo ni nekoliko mlitavih ‘udaraca šakom’, od kojih bi vam se očni kapci spustili do pola, a jezik odebljao od suhoće i klonuo od nezanimljivosti. Ali, međusobno minglanje ljudi iz raznih bivših bendova često je dovodilo do padanja jedni drugima u zagrljaje i stvaranja strahovite kemije koja je izrodila strašne bendove, a čiji su zajednički dosezi itekako nadrasli mjesne granice. Dakako, nije se dao izbjeći natjecateljski duh koji i danas lebdi iznad grada, pa se sa svakim novim bendom, albumom, pjesmom, videom pojavljuje i nekoliko novih zdravih rundi, što postaje nešto poput nasljedne sklonosti u Riječana.

Novo čitanje riječkih rock klasika

Ove navike se teško riješiti, pa su se Jelena Fabijan, izvršna producentica i mastermind projekta, i Darko Terlević, kompletan aranžer i multiinstrumentalist albume, odlučili objediniti i pomiriti generacije muzičara koji su stasali na, i u, Ri Rocku na zajedničkom proizvodu koji izvode mlade, pa čak i vrlo mlade, snage, a u svrhu, sasvim je očigledno, nastavljanja i održavanja tradicije nastale krajem sedamdesetih godina. Bez mucanja, s neobičnim samopouzdanjem mnoge su izvedbe tih riječkih rock klasika postale novo čitanje, i kad se upravo učinilo da su pjesme pred umirovljenjem dobile su sjajno, čisto ruho, spremne za trenutno konzumiranje. Na ovom putu se moglo vrlo lako izgubiti i ne baš zabavno sagriješiti, no autori ove kompilacije itekako imaju razloga za miran san. Od ovih trinaest pjesama, izabranih po ne baš običnoj hijerarhiji Jelene i Darka, svakako ćete prepoznati najmanje njih desetak, dok su ostale skriveni dragulji u riječkoj kruni rocka konačno zablistali pred publikom. Dakako, ovakav projekt je praktički sebe izazvao na novi dvoboj, nastavak s predznakom Vol. 2, gdje će se, možda, razotkriti, i iz zaborava iščupati, još tko zna kakav predivni bljesak kojeg nismo bili svjesni niti mi, akteri scene.

PjesmaRIca - dupli CD

PjesmaRIca – dupli CD

Zametak budućih rock bendova?

No, to ćemo ostaviti za budućnost, a sada još slijedi objašnjenje da se PjesmaRIca sastoji od dva CD-a, od kojih je jedan predviđen za obiteljsko, a možda i šire, karaoke natjecanje! Dakle, instrumentalne matrice, odlično producirane spremne su za reprodukciju na jednostavnim hi fi linijama, ili razglasima, a sve što vam treba je jedan mikrofon. Koji ipak ne dolazi u paketu s albumom, ne. A može se disk samo pustiti glasno s plejera i vikati ukućanu na uho, pa ukoliko joj/mu se sviđa možda možete zajedno nastaviti sve dok ne izgubite glas. Jer neke vas izvedbe tjeraju upravo na to.

Neki od izvođača, inače iz osnovnih škola Vežica, Turnić, Dr. A. Mohorovičić, V. Car Emin, Eugen Kumičić, Vladimir Gortan, Ivan Zajc, Milan Brozović, Nikola Tesla, Zamet, te iz tri srednje škole Prve sušačke gimnazije i Prve riječke gimnazije i Gimnazije A. Mohorovičić, predstavljenih na CD-u će možda upravo ovim pogurancem usuditi se osnovati vlastiti autorski rock sastav, ili, još hrabrije, upustiti se u samostalnu kantautorsku karijeru punu neizvjesnosti, ali privučeni neobjašnjivom silom koju obećavaju svjetla pozornice drhtavom i znojnom rukom zgrabiti stalak i doseći novu sasvim novu dimenziju životnog iskustva.