Film svima, inkluzivni audiovizualni program kojeg od 2016. provode udruga Filmaktiv i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, od četvrtka, 24. rujna do subote 26. rujna u prostorima Filodrammatica Dvorane i UGIN Filmskog vrta donosi pet filmova prevedenih i prilagođenih gluhim i nagluhim osobama.

Program petog izdanja programa Film svima donosi ukupno 5 prevedenih i prilagođenih filmova za gluhe i nagluhe osobe nastalih na hrvatskom jeziku. Projekcije će biti održane od četvrtka, 24. 9. do subote 26. rujna u prostorima Filodrammatica Dvorane i UGIN Filmskog vrta, čime će biti obilježeni i Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih te Međunarodni dan znakovnog jezika. U slučaju kiše, sve će projekcije biti održane u Filodrammatica Dvorani uz pridržavanje epidemioloških mjera, što će biti objavljeno na službenim web i Facebook stranicama

Organizatori ističu kako je potrebno prijaviti svoj dolazak na zajedno@filmsvima.com kako bi bili u mogućnosti osigurati provedbu propisanih epidemioloških smjernica nadležnih tijela. Ulaz je slobodan.

Vrijeme je da inkluzivna kultura postane dio norme – Maja Ogrizović, voditeljica projekta Film svima

Četvrtak, 24.9.2020. – Filodrammatica Dvorana, 10:00, prijave na zajedno@filmsvima.com

Ovogodišnji program donosi filmski klasik za djecu, film Vlak u snijegu redatelja Mate Relje iz 1976. (Croatia film) koji u svoju 45 godinu postojanja ulazi opremljen snimkom tumača za hrvatski znakovni jezik. Film će biti prikazan u Filodrammatica Dvorani u četvrtak, 24. rujna s početkom u 10 sati.

Petak, 25.9.2020. – UGIN Filmski vrt, 20:00, prijave na zajedno@filmsvima.com

Drugi dan programa donosi dva filma – film Udruga slijepih – S bijelim štapom, koji je nastao u sklopu projekta Reci, pa ispeci 2, udruge Filmaktiv i udruge PaRiter u suradnji s Učeničkim domom „Podmurvice“. Mentorica filma je Sara Salamon, a autorski tim filma čine Patricia Blažević, Sara Buneta, Andrej Čortoloman, Ivana Flego, Marina Gabrić, Klara Mihelčić, Iva Ribarić, Anamarija Šinkovac, Karlo Tomašić i Enđi Vozila. Film će biti prikazan u petak, 25. rujna u UGIN Filmskom vrtu na adresi Viktora Cara Emina 9 s početkom u 20 sati.

Nakon filma Udruga slijepih – S bijelim štapom, bit će prikazan film Gazda, redatelja Darija Juričana iz 2016. (Blank, Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija) na istoj lokaciji.

U slučaju kiše, projekcije će biti održane u Filodrammatica Dvorani o čemu će javnost biti obaviještena putem službenih web i Facebook stranica programa i organizatora.

Subota, 26.9.2020. – UGIN Filmski vrt, 20:00, prijave na zajedno@filmsvima.com

Treći, ujedno i posljednji dan ovogodišnjeg Film svima, također donosi dva filma – prvi pod nazivom Rušenjem barijera do slobode – Elizabeta Vega, nastalog u sklopu projekta Reci, pa ispeci 2, udruga Filmaktiv i PaRiter u suradnji s Učeničkim domom „Podmurvice”. Autorski tim čine Luka Grce, Celeste Kaštelan, Ivan Ključarić, Marko Ribarić, Stipe Šurlina, Arijana Behlić i Helen Glad te mentorica Sara Salamon. Film će biti prikazan u UGIN Filmskom vrtu u subotu, 26. rujna, s početkom u 20 sati.

Posljednji film ovogodišnjeg izdanja Film svima je višestruko nagrađeni film Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević iz 2019. (Hulahop) koji je ove godine dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola u kojima će moći biti prikazan i gluhoj i nagluhoj djeci i mladima. Film će biti prikazan u petak, 26. rujna, s početkom u 20 sati u UGIN Filmskom vrtu.

U slučaju kiše, projekcije će biti održane u Filodrammatica Dvorani o čemu će javnost biti obaviještena putem službenih web i Facebook stranica programa i organizatora.

Svi su filmovi opremljeni prilagođenih titlom te snimkom tumača za hrvatski znakovni jezik kako bi i gluhe i nagluhe osobe mogle ravnopravno sudjelovati u javnoj projekciji.

Više informacija o projekcijama i eventualnim izmjenama možete pratiti na službenom Facebook eventu: Film svima svugdje 2020 kao i na službenoj Facebook stranici Film svima.

Autorica vizualnog identiteta je dizajnerica Anja Kralj.

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije